vineri

29 martie, 2024

5 noiembrie, 2018

Deciziile autorităţilor care au dus la scumpirea energiei au contribuit mai mult la inflaţie decât creșterea veniturilor populației.

Deşi stimulaţi de veniturile mai mari ale populaţiei, comercianţii au contribuit cu doar o treime la creşterea inflației, neașteptat de mare în septembrie (5,05%, IPC), potrivit analiștilor BCR.

„Dacă ne uităm la cum arată inflaţia, vedem că nu neapărat consumul puternic al populaţiei a făcut ca preţurile să fie mari, ci deciziile autorităţilor privind scumpirea energiei, evoluţiile externe ale petrolului care au dus preţul benzinei şi al motorinei în sus, producţia mai slabă de cartofi din toamnă sau scumpirile consistente ale ouălor din ultimul an, care au urmat o tendinţă europeană”, scrie Eugen Șinca în cel mai recent raport lunar al BCR.


Ca urmare, „doar 1/3 din rata inflaţiei de 5% din septembrie poate fi pusă direct pe seama creşterilor de preţuri pe care comercianţii le-au efectuat ca urmare a creşterii veniturilor populaţiei, restul de 2/3 fiind explicat de acei factori “din exterior”, spune analistul citat.

Ca urmare BCR estimează o inflaţie mai mare la sfârşitul lui 2018: 3,8%, față de 3,5% – estimarea anterioară.

„Aceasta înseamnă ca BNR nu îşi va atinge ţinta în acest an şi ne putem aştepta în continuare la dobânzi destul de mari”, mai spune raportul BCR.


De altfel, analiștii BCR nu sunt singurii care prevăd o nouă majorarea a dobânzii de politică monetară a BNR.

„În ciuda încetinirii economiei, riscurile de supraîncălzire persistă”, deficitul de cont curent a ajuns la 4% din PIB – cel mai mare din ultimii cinci ani”, iar „Banca Națională va trebui curând să ia frâna de pe leu și să crească dobânda agresiv”, spune capital Economics.

„Deficitul extern semnificativ în cazul României care înseamnă în linii mari importuri ridicatede bunuri şi repatrieri de valută spre alte ţări menţine tendinţa de depreciere a leului, peste un fond extern care afectează aproape toate economiile emergente”, spune Eugen Șinca de la BCR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: