15 decembrie, 2020

Activitatea economică a accelerat în ultima lună din 2020 și a ajuns la 86% din nivelul pre-criză, se arată într-o notă transmisă de BCR investitorilor.

”Indicele BCR cu frecvență zilnică privind evoluția economică din România arată o continuare a redresării economiei la începutul lunii decembrie, la 86% dintr-o lună normală pre-criză de la 81% în noiembrie”, se arată în documentul citat.

Minimul activității economice a fost atins în luna aprilie la 24% dintr-o lună normală. Căutările ”ajutor șomaj” pe Google au scăzut la începutul lunii decembrie, ”reflectând o posibilă îmbunătățire temporară a situației de pe piața muncii dar și o eventuală ieșire din sfera persoanelor active a unor foști angajați”.


Consumul de electricitate a crescut atât în România cât și în Germania, componenta externă a indicelui BCR arătând susținerea cererii din zona euro pentru industria locală. Analiștii băncii anticipează o contracție economică de 4,7% din PIB în acest an.

”Ne așteptăm ca PIB-ul din al treilea trimestru să înregistreze o creștere de +12,8% față de T2, urmat de un avans secvențial de + 0,7% în ultimul trimestru al anului. Per ansamblu, estimăm o scădere a PIB de -4,7% în 2020, față de 2019. Recuperarea este așteptată să continue în 2021, când estimăm un avans economic de 3,9% față de 2020, pe baza unui efect statistic de bază favorabil și considerând o posibilă consolidare fiscală însoțită de o politică monetara relaxată”, se arată într-o analiză realizată de Ciprian Dascălu, economist-șef și director de cercetare BCR.

Institutul Național de Statistică (INS) a reconfirmat recent evoluția PIB din primele nouă luni din 2020, contracția economică fiind de 5,1% față de 2019, pe fondul evoluției nefavorabile din industrie, agricultură și comerț. PIB-ul din primele nouă luni a fost 718,26 miliarde lei prețuri curente.


Contribuții negative la evoluția PIB au avut:

  • industria, cu o pondere de 20,2% la formarea PIB: -2,4% (volumul de activitate s-a redus cu 11,1%);
  • agricultura, silvicultura și pescuitul, cu o pondere de 4,2% la formarea PIB : -1,2% (scădere a activității cu 23,2%);
  • activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii, cu o pondere de 2,7% la formarea PIB: -0,9% (scădere de 27,3% a activității);
  • comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, cu o pondere de 18,5% la formarea PIB: -0,8% (volumul de activitate s-a redus cu 4,2%)

Pe de altă parte, un impact pozitiv asupra ratei de creștere a PIB au avut:

  • construcțiile, cu o pondere de 4,7% la formarea PIB: +0,5% (volumul de activitate s-a majorat cu 12,6%);
  • informațiile și comunicațiile, cu o pondere de 6,8% la formarea PIB: +0,6% (volumul de activitate a crescut cu 10,3%).

Datele privind utilizarea PIB indică o scădere a consumului populației cu 4,8% care s-a tradus printr-o contribuție negativă de 3% la evoluția PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: