sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2020

Activitatea economică a accelerat în ultima lună din 2020 și a ajuns la 86% din nivelul pre-criză, se arată într-o notă transmisă de BCR investitorilor.

”Indicele BCR cu frecvență zilnică privind evoluția economică din România arată o continuare a redresării economiei la începutul lunii decembrie, la 86% dintr-o lună normală pre-criză de la 81% în noiembrie”, se arată în documentul citat.

Minimul activității economice a fost atins în luna aprilie la 24% dintr-o lună normală. Căutările ”ajutor șomaj” pe Google au scăzut la începutul lunii decembrie, ”reflectând o posibilă îmbunătățire temporară a situației de pe piața muncii dar și o eventuală ieșire din sfera persoanelor active a unor foști angajați”.


Consumul de electricitate a crescut atât în România cât și în Germania, componenta externă a indicelui BCR arătând susținerea cererii din zona euro pentru industria locală. Analiștii băncii anticipează o contracție economică de 4,7% din PIB în acest an.

”Ne așteptăm ca PIB-ul din al treilea trimestru să înregistreze o creștere de +12,8% față de T2, urmat de un avans secvențial de + 0,7% în ultimul trimestru al anului. Per ansamblu, estimăm o scădere a PIB de -4,7% în 2020, față de 2019. Recuperarea este așteptată să continue în 2021, când estimăm un avans economic de 3,9% față de 2020, pe baza unui efect statistic de bază favorabil și considerând o posibilă consolidare fiscală însoțită de o politică monetara relaxată”, se arată într-o analiză realizată de Ciprian Dascălu, economist-șef și director de cercetare BCR.

Institutul Național de Statistică (INS) a reconfirmat recent evoluția PIB din primele nouă luni din 2020, contracția economică fiind de 5,1% față de 2019, pe fondul evoluției nefavorabile din industrie, agricultură și comerț. PIB-ul din primele nouă luni a fost 718,26 miliarde lei prețuri curente.


Contribuții negative la evoluția PIB au avut:

  • industria, cu o pondere de 20,2% la formarea PIB: -2,4% (volumul de activitate s-a redus cu 11,1%);
  • agricultura, silvicultura și pescuitul, cu o pondere de 4,2% la formarea PIB : -1,2% (scădere a activității cu 23,2%);
  • activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii, cu o pondere de 2,7% la formarea PIB: -0,9% (scădere de 27,3% a activității);
  • comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, cu o pondere de 18,5% la formarea PIB: -0,8% (volumul de activitate s-a redus cu 4,2%)
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe de altă parte, un impact pozitiv asupra ratei de creștere a PIB au avut:

  • construcțiile, cu o pondere de 4,7% la formarea PIB: +0,5% (volumul de activitate s-a majorat cu 12,6%);
  • informațiile și comunicațiile, cu o pondere de 6,8% la formarea PIB: +0,6% (volumul de activitate a crescut cu 10,3%).

Datele privind utilizarea PIB indică o scădere a consumului populației cu 4,8% care s-a tradus printr-o contribuție negativă de 3% la evoluția PIB.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: