luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2013

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus estimările privind creşterea economică care va fi înregistrată în acest an de zona euro, dar le-a îmbunătăţit pe cele pentru 2014, potrivit cifrelor prezentate joi de preşedintele BCE, Mario Draghi (foto).

BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,6% a Produsului Intern Brut în zona euro, faţă de o contracţie de 0,5% cât preconiza în luna martie. În schimb, pentru anul următor BCE mizează pe un avans al economiei zonei euro de 1,1%, faţă de 1% cât preconiza anterior.

Consiliul guvernatorilor continuă să vadă riscuri în jos la adresa perspectivei economice pentru zona euro. Aceste riscuri includ posibilitatea unei cereri domestice şi globale sub aşteptări şi o insuficientă implementare a reformelor structurale în statele din zona euro”, a spus Mario Draghi.


De asemenea, BCE şi-a revizuit, în jos şi estimările de inflaţie pentru acest an în zona euro, până la 1,4%, de la 1,6% anterior. Pentru 2014 prognoza de inflaţie a BCE a rămas nemodificată la 1,3%. „Prognoza de inflaţie pentru 2013 a fost revizuită în jos, reflectând în principal scăderea preţului petrolului”, a declarat Mario Draghi.

Preşedintele BCE a reafirmat că instituţia pe care o conduce este gata să acţioneze pentru a ajuta zona euro, însă a avertizat că anumite măsuri analizate ar putea avea consecinţe neaşteptate. Potrivit lui Draghi, la şedinţa sa lunară consiliul guvernatorilor a discutat despre posibilitatea introducerii unor dobânzi negative la depozitele pe o zi constituite de bănci la BCE, precum şi măsuri destinate relansării pieţei de obligaţiunilor garantate cu active (ABS), în ideea de stimul acreditarea către IMM-uri. „Unele dintre aceste măsuri sunt uşor de pus în practică şi au consecinţe clare, iar altele nu”, a avertizat Draghi.

Preşedintele BCE a apreciat că acesta lucru este valabil în special pentru dobânzile negative la depozite, care ar presupune că băncile vor plăti pentru a-şi plasa lichidităţile la BCE. Draghi a repetat că din punct de vedere tehnic BCE este gata să introducă o astfel de măsură însă efectele sale, în special în rândul băncilor, sunt dificil de estimat.

DE asemenea, BCE a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%. BCE practică cea mai mare dobândă din rândul marilor bănci centrale.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: