sâmbătă

29 ianuarie, 2022

BCE face anunțul așteptat: Pachetul amplu de stimulare financiară se lansează în decembrie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 noiembrie, 2020

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde (foto), a anunțat un amplu pachet de stimulare financiară pentru luna decembrie, cerând guvernelor din zona euro să lanseze „fără întârziere” măsuri de sprijin, în contextul pandemiei, scrie Bloomberg.

Cu câteva ore înainte de summitul liderilor Uniunii Europene, Lagarde a mai spus că statele din zona euro ar trebui să coordoneze măsurile de relaxare fiscală, în condițiile în care este de așteptat ca zona să fie „grav afectată” de creșterea rapidă a numărului de infecții și de restricțiile impuse în acest context.

BCE „a răspuns prompt și printr-un amplu program de sprijin după ce primul val al pandemiei a lovit economiile zonei euro”, a declarat Lagarde joi, în cadrul unei ședințe a Parlamentului European. „Vom aborda faza actuală a crizei la fel de ferm.”


Consiliului guvernatorilor, ce are următoarea reuniune pe data de 10 decembrie, s-a angajat deja să anunțe în această ședință suplimentarea sprijinului financiar. Programul de achiziție de obligațiuni și împrumuturile pe termen lung acordate băncilor vor fi principalele instrumente la care va apela BCE pentru a se asigura că firmele, autoritățile centrale și consumatorii au în continuare acces la bani ieftini, pe întreaga durată a crizei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În același timp, mai mulți oficiali, inclusiv economistul șef al BCE, Philip Lane, au încercat să convingă investitorii să nu se concentreze prea mult pe dimensiunea pachetului din decembrie, subliniind că mult mai importantă va fi eficiența acestuia. Majoritatea economiștilor anticipează că fondul de achiziție de obligațiuni va fi suplimentat cu 500 de miliarde de euro.

Vorbind despre perspectivele economice, Lagarde a mai spus că noutățile privind descoperirea vaccinurilor împotriva coronavirusului sunt „încurajatoare”, dar nu există niciun motiv pentru a reduce eforturile de susținere a economiei, deoarece va mai trece mult timp până se va ajunge la vaccinarea în masă.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr