joi

25 aprilie, 2024

22 aprilie, 2020

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) vor discuta miercuri în ce măsură vor putea accepta active cu rating ”junk” drept colateral pentru programele de salvare lansate în contextul pandemiei Covid-19, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Discuțiile vin în contextul în care multe active riscă să fie retrogradate în categoria nerecomandată investițiilor pe fondul creșterii costurilor de combatere a efectelor negative ale pandemiei Covid-19.

S&P va actualiza ratingul suveran al Italiei vineri, 24 aprilie, care se află în prezent la doar două trepte distanță de categoria ”junk”. O eventuală retrogradare ar putea exclude a treia cea mai mare economie din zona euro de la programul de refinanțare al BCE sau de la programul de relaxare cantitativă prin achiziția de active. O astfel de situație ar precipita intrarea Italiei într-o criză periculoasă, notează publicația. Moody’s, care va actualiza ratingul suveran al Italiei în mai, o încadrează în prezent în cea mai joasă treaptă recomandată investițiilor.

(Citiți și: ”Costurile de împrumut ale Italiei cresc la nivelul de dinaintea lansării ”tiparniței de bani” a BCE”)


Evaluările acestor agenții reprezintă o preocupare pentru investitori având în vedere amploarea recesiunii generate de oprirea activității economice.

Regulile actuale ale BCE ar aduce după sine o excludere a Italiei, spre exemplu, din programele sale, doar dacă toate trei marile agenții de rating (S&P, Moody’s și Fitch) ar încadra-o în categoria ”junk”. Perspectiva îi sperie însă pe specialiști.

O scădere a ratingului suveran poate aduce după sine și o scădere a ratingului bondurilor emise de companiile din statul respectiv.

Randamentul datoriei publice a Italiei au înregistrat o creștere în ultimele zile. La obligațiunile de referință, cele cu o scadență de zece ani, acestea au consemnat o creștere de 25 de puncte de bază marți, cu 263 de puncte de bază peste dobânzile solicitate de investitori pentru finanțarea Germaniei – referința zonei euro.


Barclays anticipează că 200 de miliarde de euro ar putea ”fugi” din Italia în situația în care statul ar fi retrogradat la categoria nerecomandată investițiilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: