Costurile de împrumut ale Italiei au crescut la nivelul de dinaintea lansării de către Banca Centrală Europeană (BCE) a programului de salvare pentru reducerea impactului epidemiei Covid-19. Investitorii sunt îngrijorați de lipsa unor efort coordonat al zonei euro, transmite Reuters.
Presiunea asupra datoriei publice a Italiei a crescut, miercuri, pachetul convenit de Eurogrup fiind considerat insuficient.
Mai mult, în lipsa unor emisiuni comune de obligațiuni, așa-numitele ”coronabonds”, investitorii consideră că facilitățile de creditare pe care le va pune la dispoziție zona euro vor duce la o creștere nesustenabilă a datoriei Italiei.
Diferența de dobânzi a bondurilor italiene față de cele germane, considerate punctul de reper al zonei euro, a crescut la 240 de puncte de bază, cel mai ridicat nivel din 19 martie, ziua de după ce BCE a anunțat noul program de relaxare cantitativă (”Programul de achiziții de urgență în pandemie”). Înainte, diferența urcase până la 319 puncte de bază.
”Sunt surprins că BCE, cu noul program și toată flexibilitatea pe care o are, a permis spread-urilor să se adâncească peste 200 de puncte de bază”, a comentat Antoine Bouvet, analist la banca olandeză ING.
”Fie nu au intervenit în piață în această săptămână, fie vânzările de titluri italiene sunt atât de vaste încât achizițiile BCE nu au reușit să le absoarbă”, a adăugat el.
Și alte state din sudul Europei se confruntă cu dificultăți. Costurile de împrumut ale Spaniei au consemnat o creștere de 30 de puncte de bază în ultimele două ședințe, anulând o parte a câștigurilor generate de intervenția BCE.
”Dacă s-ar anula aceste câștiguri generate de noul program de achiziții de urgență, acest lucru ar fi un semn foarte clar că sprijinul de lichiditate promis de BCE nu este suficient pentru a calma temerile de pe frontul datoriilor publice”, a comentat și analistul Richard McGuire, de la Rabobank.