Vrem Buget? Cum și-au crescut spectaculos vecinii noștri rata de colectare a taxelor, prin digitalizare

Digitalizarea și modernizarea administrației fiscale, o preocupare care generează investiții tot mai semnificative la nivel global, ar putea fi soluția salvatoare a consolidării fiscale din… Mai mult›
19.01.2021
Prognoza pe 2 ani, pe care se face Bugetul acum: indicatori, sectoare, curs – observații

A apărut prognoza de iarnă 2021, utilizată potrivit Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză pentru bugetul pe anul în curs. Era și mai utilă, ca… Mai mult›
18.01.2021
De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
BCE crește plafonul de cumpărare a titlurilor de stat și corectează în jos prognoza de inflație
de Alexandra Pele 4.9.2015
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină dobânda cheie de politică monetară din zona euro la nivelul minim record de 0,05%.
După cum se aşteptau cei mai mulţi economişti, preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a anunţat o prognoză în scădere pentru inflaţie.
Astfel, BCE estimează că inflaţia din zona euro va fi în 2015 de 0,1%, faţă de 0,3% cât se anticipa anterior. Totodată, estimarea privind inflaţia din 2016 a fost redusă de la1,5% la 1,1%, iar pentru 2017 de la 1,8% la 1,7%.
Mario Draghi a anunţat totodată că BCE a decis să majoreze de la 25% la 33% plafonul de participare la active publice din cadrul programului de relaxare cantitativă. Practic, BCE va putea cumpăra, spre exemplu, un procent mai mare dintr-un activ public, cum ar fi titluri de stat emise pentru finanţarea datoriei publice.
O ajustare, nu o extindere a relaxării cantitative
Acest program de relaxare cantitativă a fost lansat în martie şi ar urma să se încheie la finele anului viitor. Practic, BCE injectează bani în economie, în limita a 60 de miliarde de euro pe lună. Relaxarea cantitativă este folosită de băncile centrale pentru a stimula economia atunci când măsurile convenţionale de politică monetară nu dau rezultate. Scopul este acela de a ajuta statele îndatorate din zona euro prin achiziţia de obligaţiuni, dar şi de a combate deflaţia.
Practic, programul în sine nu a fost majorat, în sensul că BCE nu s-a angajat să “pompeze” şi mai mulţi bani în economie, dar, când va mai participa la o emisiunea de obligaţiuni emise de un stat, Banca va putea să cumpere active în valoare de 33% din total, faţă de 25% până acum.
Prin urmare, decizia de joi este o ajustare a programului, nu o extindere a sa. Economiştii se aşteaptă ca BCE să ia la un moment dat decizia de a extinde programul de relaxare cantitativă a cărui valoarea totală este în prezent de 1.000 de miliarde de euro.
BCE a revizuit, totodată, în sens negativ şi prognoza de creştere economică pentru blocul monetar, de la 1,5% la 1,4% pentru acest an, respectiv 1,7% (de la 1,9%) în 2016 şi 1,8% (de la 2%) în 2017.