vineri

26 aprilie, 2024

4 septembrie, 2015

European Banking Congress Frankfurt - Mario DraghiBanca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină dobânda cheie de politică monetară din zona euro la nivelul minim record de 0,05%.

După cum se aşteptau cei mai mulţi economişti, preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a anunţat o prognoză în scădere pentru inflaţie.

Astfel, BCE estimează că inflaţia din zona euro va fi în 2015 de 0,1%, faţă de 0,3% cât se anticipa anterior. Totodată, estimarea privind inflaţia din 2016 a fost redusă de la1,5% la 1,1%, iar pentru 2017 de la 1,8% la 1,7%.


Mario Draghi a anunţat totodată că BCE a decis să majoreze de la 25% la 33% plafonul de participare la active publice din cadrul programului de relaxare cantitativă. Practic, BCE va putea cumpăra, spre exemplu, un procent mai mare dintr-un activ public, cum ar fi titluri de stat emise pentru finanţarea datoriei publice.

O ajustare, nu o extindere a relaxării cantitative

Acest program de relaxare cantitativă a fost lansat în martie şi ar urma să se încheie la finele anului viitor. Practic, BCE injectează bani în economie, în limita a 60 de miliarde de euro pe lună. Relaxarea cantitativă este folosită de băncile centrale pentru a stimula economia atunci când măsurile convenţionale de politică monetară nu dau rezultate. Scopul este acela de a ajuta statele îndatorate din zona euro prin achiziţia de obligaţiuni, dar şi de a combate deflaţia.

Practic, programul în sine nu a fost majorat, în sensul că BCE nu s-a angajat să „pompeze” şi mai mulţi bani în economie, dar, când va mai participa la o emisiunea de obligaţiuni emise de un stat, Banca va putea să cumpere active în valoare de 33% din total, faţă de 25% până acum.

Prin urmare, decizia de joi este o ajustare a programului, nu o extindere a sa. Economiştii se aşteaptă ca BCE să ia la un moment dat decizia de a extinde programul de relaxare cantitativă a cărui valoarea totală este în prezent de 1.000 de miliarde de euro.


BCE a revizuit, totodată, în sens negativ şi prognoza de creştere economică pentru blocul monetar, de la 1,5% la 1,4% pentru acest an, respectiv 1,7% (de la 1,9%) în 2016 şi 1,8% (de la 2%) în 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: