Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat astăzi că politicile fiscale ale unor guverne europene ar putea duce la o cerere în exces, adăugând că politicile fiscale și monetare trebuie să lucreze în tandem pentru o creștere economică sustenabilă și echilibrată, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
“Politicile fiscale care creează o cerere în exces, într-o economie care se confruntă cu constrângeri pe partea de ofertă, ar putea forța o înăsprire a politicii monetare mai mare decât ar fi fost altfel necesar”, a spus Christine Lagarde la o conferință organizată de Banca Reglementelor Internaționale la Bangkok.
“Din păcate, în acest moment, cel puțin unele măsuri fiscale pe care le analizăm din partea multor guverne europene, și în special în rândul guvernelor din zona euro, indică spre ultime direcție”, a spus Lagarde, făcând referire la măsurile care ar putea declanșa o cerere în exces.
Comisia Europeană se așteaptă ca economia zonei euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an și în primele trei luni din 2023 din cauza creșterii prețurilor la energie și majorării dobânzilor care subminează cheltuielile, puterea de împrumut și încrederea.
“Avem nevoie de mai multe investiții și reforme structurale pentru a elimina constrângerile pe parte de ofertă și a asigura că producția potențială nu este afectată de modificarea economiei mondiale. Și într-o lume în care cererea externă este și mai incertă, trebuie să consolidăm de asemenea oferta și cererea internă printr-o creștere mai mare a productivității”, a mai spus Christine Lagarde.
În condițiile în care rata inflației este de cinci ori mai mare decât ținta de 2%, BCE a decis să recurgă la cea mai rapidă majorare a costului creditului din istoria sa în acest an, în condițiile în care dobânda la depozitele bancare a fost majorată cu 200 de puncte de bază, până la 1,5%, în trei luni.
În acest context, Christine Lagarde a spus că estimările inflaționiste trebuie să rămână ancorate iar publicul trebuie să știe că ritmul de creștere a prețurilor va fi readus la nivelul țintă.
“Ceea ce trebuie să facem noi, în calitate guvernatori ai băncilor centrale, este să urmăm o politică monetară care ancorează estimările. Trebuie să semnalăm publicului, observatorilor și comentatorilor, că în toate scenariile, inflația va reveni la ținta noastră pe termen mediu, într-o manieră ordonată”, a spus Lagarde.
***