duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 ianuarie, 2021

Adoptarea viitoare a euro în Bulgaria și Croația, în ciuda beneficiilor sale, poate crea vulnerabilități pentru cele două țări în ceea ce privește politica economică, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Seenews.

Adoptarea unei monede globale ca mijloc legal de plată favorizează stabilitatea monetară, care la rândul său se manifestă sub forma unui mediu stabil cu rate reale reduse ale dobânzilor, însă acest beneficiu poate expune țara la vulnerabilități dacă folosește stabilitatea monetară ca un substitut pentru politici economice disciplinate și sustenabile, se arată în analiza BCE.

„Din punct de vedere al politicii economice, adoptarea monedei euro este o oportunitate, dar nu și o garanție pentru statele membre de a profita de beneficii substanțiale”, se precizează în raport.


Pe 10 iulie 2020, BCE a anunțat că acceptă Bulgaria și Croația în Mecanismul cursului de schimb (ERM II), antecamera obligatoriu pentru orice stat care dorește să adopte moneda euro.

BCE a subliniat atunci nevoia unui ”angajament ferm” al autorităților respective ”de a urma politici economice solide, cu scopul de a păstra stabilitatea economică și financiară și de a atinge un grad ridicat de convergență economică durabilă”.

Croația și Bulgaria trebuie să petreacă aproximativ doi ani și jumătate în ERM II și să îndeplinească toate criteriile de la Maastricht pentru convergența euro. Mecanismul asigură faptul că fluctuațiile cursului de schimb dintre euro și alte monede ale UE nu perturbă stabilitatea economică pe piața unică. De asemenea, ajută țările din afara zonei euro să se pregătească pentru aderare.

Angajamentele autorităților bulgare și croate din ultimii ani au stimulat introducerea unor măsuri importante care vor atenua riscurile ERM II, a spus BCE. Cu toate acestea, există încă progrese semnificative de făcut în ceea ce privește calitatea generală a instituțiilor și guvernanță.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În acest sens, o analiză pe termen lung asupra elaborării politicilor va fi decisivă, mai ales în lumina noilor riscuri de divergență cauzate de șocul coronavirusului, a menționat instituția financiară.

Aceste eforturi de politici publice vor trebui, de asemenea, să includă măsuri menite să împiedice eventuale speculații valutare care ar putea deteriora încrederea populației în moneda europeană.

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: