Grupul de jurnaliști de investigație care a analizat documentele Panama Papers au publicat online informații legate de sute de mii de companii offshore, permițând astfel accesul larg la date financiare secrete.
Consorțiul Internațional de Jurnaliști de Investigație (ICIJ) a publicat luni informații despre 200.000 de companii, fonduri sau fundații aflate în 21 de jurisdicții financiare speciale, inclusiv din SUA sau Hong Kong. Datele au fost obținute de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, a cărei bază de date a fost sprtă de hackeri.
Site-ul unde au fost urcate datele se găsește AICI-Link, utilizatorii putând găsi informații și documente legate de conturi bancare.
Mossack Fonsecaa anunțat săptămâna trecută că a trimis ICIJ o notificarre în care atenționează că baza de date nu trebuie publicată din cauză că ”informațiile au fost obținute ilegal, prin furt, și conțin date confidențiale”.
ICIJ afirmă că a publicat documentele deoarece acestea prezintă interes public, iar informațiile au fost atent selecționate și reprezintă date generale ale corporațiilor.
Cum deschiderea unei companii offshore nu reprezintă în esență o acțiune ilegală, ICIJ afirmă că prezența persoanelor sau companiilor pe listele publicate nu reprezintă o dovadă de rea-intenție.
G20, grupul celor mai puternice economii mondiale, a cerut guvernelor să se asigure că autoritățile pot certifica legalitatea transferurilor bancare în conturi offshore, dar legislția specifică încă se lasă așteptată.
În baza de date Mossack Fonseca se găsesc 12 companii deținute de actuali sau foști lideri mondiali.
ICIJ a anunțat luni că Mossack Fonseca deține dosare a zeci de cetățeni americani care au fost acuzați, civil sau penal, de nereguli financiare.
Jurnaliștii parteneri ai ICIJ de la McClatchy Newspapers au scris că printre cetățenii americani cu conturi offshore se numără persoane care sunt cercetate sau persoane care au fost deja condamnate pentru fraudă financiară.