joi

25 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2011

România poate încheia anul 2011 cu o creştere economică de 2%, a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, la TVR1, în consiţiile în care Comisia Europeană a prognozat un avans de 1,7% pentru România în acest an.

”Am avut 1,7 în primul trimestru, am avut 1,4 în al doilea, avem 4,4 în al treilea şi să sperăm că vom avea 2,5 în al patrulea. Asta ne-ar permite să închidem anul cu o creştere economică de peste 2%”, a spus Băsescu.

El a arătat că sectoarele care au înregistrat creşteri sunt: construcţiile, cu 7,2%, agricultura, cu 25%, industria, cu 5,5%, turismul, cu17%.


”Au fost doi de Doamne-Doamne, unul a fost Ăl de Sus şi altul a fost undeva pe la Guvernul României. Este primul an când subvenţiile s-au dat şi mai mari decât anul trecut şi s-au dat la timp, a fost o bună planificare şi nu văd de ce nu s-ar menţine şi în 2012”, a mai afirmat Băsescu.

De asemenea, şeful statului a explicat că ţara va începe să plătească înapoi din datorii în 2014, când va avea excedent la buget.

”Când va începe România să plătească înapoi din datorii? În primul an în care avem excedent la buget, în 2014, din creştere economică”, a sus Băsescu.

Revocarea lui Boc? ”Nu cred că avem nevoie de instabilitate politică”

Dacă în primăvară Băsescu cerea înlocuirea premierului Emil Boc cu un tehnocrat, acum preşedintele pare să fi renunţat la această variantă, pentru a nu genera instabilitate politică.


”Nu cred că tot ceea ce lipseşte acum este o perioadă de instabilitate politică. Nu cred că ăsta este dezideratul vieţii noastre acum”, a afirmat Băsescu, la TVR1.

Referindu-se la cazurile Greciei şi Italiei, Băsescu a opinat că un guvern tehnocrat este ”soluţia disperării, soluţia în care partidele nu mai au curaj să-şi asume trecerea prin criză”.

”Acolo unde politicul nu-şi mai asumă răspunderea, ori nu mai poate, se apelează la tehnocraţi, nu întotdeauna însă şansele de redresare sunt suficient de puternice, atâta vreme cât ai un premier care nu are susţinere politică. Şi noi am avut miniştri de finanţe şi oameni în guverne foarte titraţi: Coşea, Dăianu sunt nume sonore ca economişti. Puteţi să-mi spuneţi rezultatele lor ca tehnocraţi în urma mandatului pe care l-au îndeplinit în guverne? Vă spun eu: zero”, a susţinut Băsescu.

”Vreau să văd un tehnocrat care vine să-şi asume, într-un moment care nu mai e altă soluţie, tăieri de salarii. Sunt realităţi care sunt greu de anticipat. Sigur, când ai un guvern politic spui: aş vrea un guvern de tehnocraţi. Dar, să te ferească Dumnezeu de eşecul tehnocraţilor”, a completat Traian Băsescu.

Referitor, însă, la o eventuală remaniere guvernametală, liderul de la Cotroceni a spus că va aproba foarte repede revocări de miniştri, propuse de premierul Boc.

”Dacă primul-ministru va veni cu astfel de propuneri, le voi aproba foarte repede”, a subliniat preşedintele.

Cere „PDL-iştilor cinstiţi” să voteze proiectul USL pentru reducerea numărului de parlamentari

Băsescu s-a arătat împotriva intenţiei coaliţiei de guvernare de a reduce numărul de parlamentari la circa 388 şi i-a îndemnat pe aleşii PDL să voteze proiectul de lege al Uniunii Social Liberale, pentru reducerea Legislativului la circa 300 de locuri.

” Mi se pare corectă (propunerea USL, privind reducerea la 300 a parlamentarilor – n.r.). Măcar răspunde unui deziderat, de 300 de parlamentari, pentru că aici avem o problemă. Şi politicienii trebuie să fie parte a procesului de austeritate”, a spus Băsescu.

Referitor, însă, la proiectul PDL-UDMR, el a spus: ”Categoric, nu agreez această soluţie. Nici măcar nu îmi pare a fi foarte cinstită pentru că acum sunt 471 şi se propun 388. Păi dacă luăm recensământul constatăm că pe legislaţia actuală numărul parlamentarilor se reduce cu vreo 60”.

Băsescu despre:

  • Cazul primarului Apostu, de la Cluj. ”Informaţii că ceva ar fi în neregulă acolo sunt de vreo şase luni. Nu numai legat de Cluj sunt informaţii. Sunt informaţii şi despre alte judeţe. Asta nu înseamnă că cineva se duce şi spune <Vezi, fură mai cu grijă, că se ştie>. Nu ai dreptul să faci aşa ceva. Tu, ca şef de stat, eşti informat cu privire la actele de corupţie. Mai ales că este unul din obiectivele majore – culegerea de informaţii legate de corupţie, şi pentru SRI şi pentru Doi ş-un sfert, şi pentru toate instituţiile statului”.
  • Urmează și alți primari după Apostu. ”Da, sunt şi vă asigur că nu-i iartă nimeni. Destui… Nu numai de la PDL, slavă Domnului. Este vorba, în mod deosebit, de administraţia locală, unde de multe ori li se pare că dacă au un contract trebuie să aibă şi ei partea lor din acel contract”.
  • Responsabilitatea lui Boc în cazul Apostu. ”Nu îmi poţi pune mie în spate responsabilitatea pentru ce a făcut chiar şi un prieten al meu, cu care nu stau zi de zi. Dacă Emil Boc ar fi stat zi de zi cu Apostu, probabil că ar fi trebuit să ştie. Dar Apostu e acolo, premierul e aici . Numai de Apostu nu-i arde premierului cu ce a avut pe cap. (…) În mod categoric, da (Boc știa despre neregulile de la Cluj – n.r.)”.
  • Venirea lui Mircea Geoană la PDL sau UNPR. ”În interiorul PDL-ului, exclus. Îl ştiu, Mircea Geoană este un om politic matur. N-am văzut prostie mai mare decât să-ţi pui pe tavă singura funcţie din care mai puteai să faci politică legislativă, dar asta e treaba PSD-ului. Eu nu îl văd pe Mircea Geoană nici în PDL, nici în UNPR”.
  • Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. ”Potrivit legii, şeful DNA, ca şi procurorul general, nu pot avea decât două mandate de câte trei ani. În februarie 2012, Morar îşi încheie mandatul. Dacă discutăm tehnic, opţiunea mea este să cer procurorului general să-i dea o prelungire până în iunie, un interimat, pentru că Daniel Morar a mai avut interimate între primul şi al doilea mandat. Aş vrea să rămână în funcţie şi până la raportul MCV, din vară. El fiind unul dintre principalii pioni ai raportului. Cred că se va putea acest lucru, din punct de vedere legal.
  • Scumpirea carburanţilor. ”Nu ne place mereu ce ne face Petromul. Mie nu mi-a plăcut când doamna directoare Mariana Gheorghe a ieşit în plină campanie agricolă să ne spună <Am mărit preţul la motorină>, deşi a scăzut preţul la ţiţei pe plan mondial, cu explicaţia că este cerere. Iar explicaţia corectă este <Nu, pentru că aveţi monopol, doamna Mariana Gheorghe>. Are monopol pe resursele de ţiţei şi scoate cu 16 dolari”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: