Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, luni, că trebuie stopate cheltuielile de stat necontrolate la medicamente şi i-a avetizat pe ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, şi pe preşedintele Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă, că trebuie să ajungă la un consens privind finanţarea sectorului, iar în caz contrar unul dintre ei va fi schimbat din funcţie, în luna septembrie, când se întorc parlamentarii din vacanţă.
”Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi. Am avut o discuţie (cu premierul Emil Boc – n.r.) şi va trebui găsită o soluţie foarte rapid. Ori se înţeleg, ori pleacă”, a spus Băsescu, la postul public de televiziune.
Întrebat cine va fi schimbat din funcţie dintre cei doi, preşedintele a răspuns: ”Deci dumneavoastră vreţi un spectacol, îl va da afară pe Cseke Attila de la UDMR şi deci a plecat coaliţia. Nu. Ideea este următoarea: sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei. au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, unul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul vrea medicamente generice. Aici va trebui Guvernul să ia o decizie şi să le spună: asta faceţi. Vor să facă, bine, nu, uşa Guvernului, uşa Casei de Sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii”.
În context, Băsescu a cerut un control mai strâns al cheltuielilor cu medicamentele din partea celor doi oficiali.
”Ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţie medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic cuplat la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cui şi verificat din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete – la fiecare trei zile câte o reţetă-, responsabilitatea medicilor de familie. Şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului”, a spus Băsescu.
Şi în discuţiile de luni cu reprezentanţii FMI BM şi CE, Traian Băsescu a subliniat că România trebuie să controleze cheltuielile la medicamente, suspendând totodată plata arieratelor către sectorul farmaceutic, pentru ca Guvernul să aibă resurse pentru investiţii.
”Nu putem continua să irosim toate resursele într-un sistem care refuză o reformă reală şi un management curat al resurselor. Mai întâi, sistemul trebuie să fie funcţional din punct de vedere managerial şi mai târziu să îndreptăm banii din investiţii pentru a acoperi găurile care se creează în mod constant în sistemul sanitar”, a explicat liderul de la Cotroceni.
El a precizat că, în ultimul trimestru al anului 2010, Guvernul a realocat 2,5 miliarde de lei de la alte capitole pentru achitarea arieratelor în sănătate, dar ”astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate”
Ce a mai spus Băsescu, la TVR1:
Accesarea acordului de precauţie cu FMI. România nu are nevoie anul acesta în mod cert de niciun euro de la FMI sau UE. Nu ştim ce se va întampla după 2011 pe pieţe. Eu sper să terminăm acordul şi să nu avem nevoie să tragem aceşti bani. În momentul de faţă România se poate finanţa împrumutând de pe pieţele private
Nevânzarea pachetului de 9,84% din Petrom. ”A fost un eşec. Pe piaţă, a fost un eşec. Pentru noi a fost, să spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost soluţia corectă. Şi aici am văzut dezbateri publice cu privire la care ar fi fost preţul la care s-ar fi vândut. Preţul recomandat de consultanţi a fost să vindem o acţiune cu 0,33 lei, situaţie în care s-ar fi vândut acţiunile Petrom fără niciun fel de problemă, probabil chiar cu 0,34, chiar 0,35. Guvernul nu a acceptat alt preţ, decât preţul mediu în ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus. Decizia a fost să nu scădem sub acest preţ, dintr-un motiv simplu: România nu trebuie să fie confundată cu ţările care trebuie să-şi vândă activele pentru a putea să-şi plătească salariile şi pensiile. Noi am trecut prin acest risc, anul trecut am luat măsurile care trebuiau luate. Pe de-o parte, s-a urmărit şi acest semnal: vindem, dar vindem la preţul corect. În orice caz, anul acesta nu se poate relua procesul de vânzare a acţiunilor de la Petrom.
Despre CSM şi reacţia Consiliului la raportul pe Justiţie. ”Este exact reacţia unor birocraţi prăfuiţi. Şi-au dat proba incompetenţei. Nu aveau ce să prezinte, nu ştiu ce strategii, nu ştiu ce minuni. Au 17 puncte, recomandări. România… sau justiţia, pentru că în sfârşit acum cererile se focalizează, în mod deosebit, pe Înalta Curte de Casaţie şi pe CSM, au 17 puncte. Nu toate le revin lor, unele, câteva, revin Ministerului Justiţiei, Guvernului. Planul lor, strategia lor aceea este: să îndeplinească exigenţele celor 17 puncte. Nimic mai mult nu le cere nimeni. Dacă vor sta să dezbată o strategie cu societatea civilă şi între ei şi să-şi dea cu părerea, ne prinde anul viitor şi vor fi, aşa cum sunt responsabili de problemele pe care le avem cu accesul în Schengen, vor fi responsabili şi de prelungirea mecanismului sau introducerea altui mecanism. M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive. Când nu vor mai avea puncte negre în rapoartele de la Comisie, cu siguranţă n-or să mă mai audă făcând remarci la adresa lor”.
Disponibilizările din MAI. ”Personal, am încredere într-o astfel de structură a statului şi în Ministerul de Interne, dar în acelaşi timp el nu este suficient de performant datorită calităţii slabe a multora dintre poliţişti, jandarmi şi a birocraţiei. Aţi auzit dumneavoastră de restructurare în Poliţie? Toţi miniştrii care au fost până acum – îmi mai pun oarecare speranţe în Igaş – după două săptămâni vorbeau ca generalii din Ministerul de Interne. Toţi s-au dus acolo: reformez eu Poliţia şi îi fac să fie la dispoziţia cetăţeanului şi, după două săptămâni, am văzut atâţia – când eram în guvern – dintre miniştri care s-au perindat exact ca miniştrii din Finanţe, toţi se duc şi pleacă cu ideea să pună câte o bombă sub Ministerul de Finanţe, să dărâme birocraţia, cu restituirile de ilegale de TVA, cu aranjamentele de la ANAF, din vamă, după două săptămâni uită toţi să mai vorbească de reformarea Ministerului de Interne şi a Ministerului de Finanţe”.
Educaţia. ”Am avut două şocuri în această vară – bacalaureatul şi definitivatul. Până la toamnă, Ministerul Educaţiei va trebui să ia măsuri să concentreze copiii acolo unde există şi profesori. Ştiu povestea: daţi-ne bani mai mulţi şi vom fi profesori mai buni. Spun şi eu, deocamdată, cadrele didactice, pe ora de lucru, sunt printre cei mai bine plătiţi din România. Şi eu aş vrea să lucrez 16 ore şi să mai fac şi meditaţii pe urmă”.
Reorganizarea administrativ-teritorială. ”Eu cred că niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să-şi dea cu părerea care e organizarea administrativă a României. Ungaria are problemele ei destul de mari. Să şi le rezolve acolo. Deci, orice declaraţie de acest gen este neavenită. Ţara asta are 22 de milioane, iar unguri doar 1,5 milioane. Nu pot fi sacrificate interesele majoritarilor, dar şi ale minoritarilor unguri pentru interesele unor politicieni. Vreţi să vă spun care e esenţa blocajelor? Preşedintele UDMR de la Satu Mare nu se mai vede preşedinte de CJ sau de la Bihor sau de nu ştiu unde. Vă pot spune că nu mai puţin rezistenţi sunt şi preşedinţii de consilii judeţene români. Ştiu foarte bine că PDL în faţă îmi spune <da> şi în spate sunt o liotă care spun <nu>. UNPR e singurul care în mod onest susţine regionalizarea. Asta arată cât de mici sunt politicienii români.