miercuri

17 aprilie, 2024

6 iulie, 2012

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, vineri, că dacă nu va fi demis la referendum şi dacă USL va câştiga alegerile legislative din toamnă, nu îl va mai desemna pe Victor Ponta prim-ministru.

”Dacă voi reveni la Cotroceni, în cazul în care îl mai găsesc prim-ministru, în niciun caz nu-i voi mai pune vreodată în mână vreun mandat de prim-ministru dacă vor câştiga alegerile din toamnă”, a afirmat Traian Băsescu, după ce a fost suspendat din funcţie de către Parlament.

El l-a acuzat pe prim-ministru că şi-a trecut în CV ”elemente care nu au fost reale” şi că a plagiat.


”Eu cred că Victor Ponta nu ar trebui să aştepte data de 29 (iulie, ziua referendumului). El, în momentul de faţă, este un om despre care toată Europa ştie că plagiază. Am mai aflat şi că a făcut un masterat. Poate că Victor Ponta gândeşte altă soluţie pentru viaţa lui decât să rămână prim-ministru cu o asemenea ştampilă pusă pe frunte. Aceste lucruri nu sunt acceptate”, a mai spus Băsescu.

Acesta a mai precizat că apelativul ironic ”dottore” pe care îl flosise la adresa lui Ponta se referea la faptul că premierul a făcut studii post-universitare la Catania, pe care şi l-ea trecut în CV ca masterat, deşi nu aveau acest grad ştiinţific.

”Poate vă şi spune când a fost master la Catania, la asta mă refeream eu cu <dottore>, a mai afirmat Băsescu.

Băsescu susține că Ponta l-a împiedicat să-și exercite atribuțiile la Bruxelles

Referitor la episodul reprezentării României la Consiliul European din 29-29 iunie, Băsescu a spus că a fost împiedicat de Ministerul Afacerilor Externe, la ordinul premierului Ponta, să participe la reuniune.


”Aş face o ultimă observaţie, pentru că am urmărit şi eu declaraţiile primului-ministru Victor Ponta, acest om minte cu o seninătate incredibilă. În seara asta explica cum s-a aflat el la Bruxelles pe data de 28 şi cum, constatând că nu a venit preşedintele, mi-a cerut un mandat. După ce începuse Consiliul European. Eu nu am plecat dintr-un singur motiv – din ordinul primului ministru Victor Ponta, MAE a refuzat să trimită nominalizarea preşedintelui şi a delegaţiei sale pentru Consiliul European. Practic, eu nu eram considerat de Guvernul României ca fiind cel care putea reprezenta ţara”, a spus Băsescu.

El l-a acuzat pe Ponta că l-a împiedicat să-şi exercite atribuţiile constituţionale, cu bună ştiinţă.

”Cred că Ponta nu o să poată fi un politician pentru că are impresia că în politică se poate minţi cu seninătate, ştiind bine că minţi. Poţi să vorbeşti prostii când nu ştii şi ai informaţie proastă. Dar când ştii perfect ce ai făcut, că ai blocat accesul preşedintelui la exercitarea unui atribut constituţional şi acum vii şi spui <noroc că eram pe trotuar pe acolo şi aflând că nu a venit delegaţia, am zis să salvez România>. Uitaţi-vă de zece ori când primiţi informaţii de la Victor Ponta!”, a mai afirmat preşedintele suspendat.

Alte declaraţii ale preşedintelui Băsescu:

  • Jusitiţia. Referendumul ”îmi va prilejui momente de explicare a ceea ce s-a întâmplat în mandatul meu. În care voi fi la fel de cinstit ca şi în campania trecută, să le spun românilor că dacă voi reveni în funcţia de preşedinte va fi în continuare imposibil ca impostorii şi hoţii din politică să negocieze cu mine liniştea şi libertatea lor. Va fi imposibil să nu privesc la modul cum funcţionează instituţiile statului şi să mă manifest. Vreau să cred că românii nu-şi doresc liniştea din timpul Guvernului Iliescu, când s-au construit venele puternice ale sistemului de corupţie transpartinic şi cu o puternică legătură între politic şi parte din comunitatea de afaceri”.
  • Nu mai candidează. În cazul în care va fi demis, preşedintele ar mai putea candida la un nou mandat, conform unor interpretări ale Constituţiei, însă Băsescu a spus că nu va mai candida oricum.”Sigur nu voi mai candida vreodată la funcţia de preşedinte al României. (…) Eu am o meserie. Niciodată nu am rămas cu brevetul de comandant de navă invalid. Întotdeauna am avut grijă ca la cinci ani să-mi fac cursurile pentru reînnoirea brevetului”.
  • Reacţiile externe. ”Nu am vorbit cu nimeni, nici cu ziarişti străini, nici cu politicieni. În tot acest interval, de la vorbele cu suspendarea preşedintelui, de la faptele de suspendare a preşedintelui, de la emiterea unor ordonanţe de urgenţă în domeniul în care nu ai voie să emiţi ordonanţe de urgenţă, ca spre exemplu reducerea atribuţiunilor Curţii Constituţionale, referendumul – toată povestea asta cu schimbarea din funcţie, împotriva jurisprudenţei CCR, a şefilor celor două Camere – statele care au reacţionat au la Bucureşti ambasade şi foarte buni cunoscători ai legislaţiei şi ai Constituţiei României. Reacţiile din capitale şi din instituţiile europene sunt generate de informaţiile transmise de ambasadele de la Bucureşti”.
  • Implicaţiile europene. ”Pproblema suspendării preşedintelui este o problemă a noastră. Funcţionarea instituţiilor, sigur că este şi o problemă a Uniunii Europene, fiindcă nu există angajament internaţional mai important pentru România decât funcţionarea statului de drept. Nimic nu este deasupra acestui lucru, iar la valori, la funcţionarea statului de drept, Uniunea Europeană este extrem de sensibilă”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: