vineri

26 aprilie, 2024

14 septembrie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu şi liderii europeni cu menţionat în discuţii, vineri, la Bruxelles, avizele negative date de Camera Deputaţilor împotriva cererii procurorilor de a li se permite începerea urmăririi penale în cazurile deputaţilor foşti miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Băsescu a declarat că va discuta cu premierul Victor Ponta posibilitatea îndreptării deciziei Parlamentului.

Şeful statului a avut vineri, la Bruxelles, întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum şi cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding.

„Nu a fost un subiect pe care cineva să fi bătut moneda, cu cei doi foşti miniştri, cărora nu li s-a ridicat imunitatea, ci, pur şi simplu, a fost amintit, dar eu înţeleg limbajul diplomatic şi nu trebuie să te faci că nu ai auzit”, a declarat, Băsescu după întrevederile cu liderii europeni.


„O să discut cu premierul Ponta, să vedem cum o-ndreptăm, că nu eu am semnat to do list-ul. O să văd. Să vedem dacă putem găsi soluţii comune”, a mai spus Traian Băsescu.

În context, el s-a declarat totuşi încrezător că raportul suplimentar al CE, din decembrie, pe justiţia românească va fi unul bun.

„Cred că va fi un raport bun, pentru că noi trebuie să înţelegem că nu păcălim pe nimeni. Nu vom putea spune că justiţia este independentă dacă noi blocăm accesul justiţiei la a întreba, că justiţia n-a cerut nici să condamne, a cerut să întrebe nişte politicieni, ca să nu spun să ancheteze, să dea o declaraţie – e adevărat, nu e adevărat. Deci, pentru europeni, aceasta este o împiedicare a justiţiei, dar o să încerc să-i conving pe cei de acasă legat de acest lucru”, a spus preşedintele.

De asemenea, potrivit lui Băsescu, cei trei oficiali europeni au luat notă de atacurile politicienilor la adresa justiţiei, în România.


„Toţi cei trei au ridicat şi problema independenţei justiţiei, luând notă de declaraţiile frecvente care s-au constituit în atacuri la justiţie. Am exprimat convingerea că justiţia din România va rămâne şi îşi va consolida independenţa, modul cum funcţionează acum probând faptul că deja este prea târziu să mai pui justiţia sub control politic”, a susţinut şeful statului.

Comisia Europeană, atentă la stabilitatea legislativă din România, privind statul de drept

Traian Băsescu a mai susţinut că liderii europeni au ridicat problema cadrului legal stabil, în România, având în vedere ordonanţele de urgenţă emise de Guvernul Ponta, anterior, privind Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului.

„S-a ridicat de către demnitarii Uniunii Europene problema cadrului legal stabil. Aici referirile au fost legate de schimbarea legislaţiei pentru atingerea obiectivelor politice şi cu siguranţă am înţeles că se referă şi la ordonanţele de urgenţă care au generat blocarea Curţii Constituţionale sau a Avocatului Poporului. Toţi cei trei demnitari au făcut apel la responsabilitatea partidelor politice”, a spus Băsescu.

El a relatat că preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a subliniat că Bruxelles-ul va monitoriza atent evoluţiile din România, privind justiţia.

„În mod deosebit domnul preşedintele Barroso m-a asigurat că România va beneficia de o supraveghere extrem de atentă din partea UE”, a declarat şeful statului.

Schengen – aşteptăm o decizie cel târziu în decembrie

Băsescu a mai spus, după discuţiile de la Bruxelles, că se aşteaptă la o decizie cel mai târziu în decembrie, privind aderarea României la zona Schengen.

„Accesul în Schengen este o problemă tehnică, aşa scrie în tratatul nostru de aderare, am exprimat convingerea că cel mai târziu în luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data”, a afirmat liderul de la Cotroceni.

În context, el a susţinut că decizia preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene de anulare a Consiliului JAI din septembrie a fost luată fără consultarea României, deşi Ministerul Afacerilor Externe susţinea că şi-a dat acordul pentru această decizie.

„Fără să ne întrebe nimeni, oricum s-a amânat JAI pentru luna octombrie şi, cum până în octombrie nu am ocazia să mă întâlnesc cu principalii lideri politici care exprimă rezerve, mi-am fixat – zic eu un termen realist – ne-am fixat ca termen, dacă nu octombrie, atunci decembrie, să ştim o dată”, a spus Traian Băsescu.

Ce au spus liderii europeni, după ce au vorbit cu Băsescu

Liderii europeni cu care a discutat Băsescu nu au ţinut conferinţe sau declaraţii de presă după întrevederi, dar au transmis comunicate de presă, cu mesaje reţinute şi destul de neutre politic, din perspectiva taberelor de la Bucureşti.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a arătat din nou îngrijorat de evoluţiile politice de la Bucureşti, în contextul trecutei suspendări a preşedintelui Băsescu, şi a subliniat că Executivul european nu face compromisuri în privinţa impunerii statului de drept în ţările membre UE.

„Acesta a subliniat că nu vor exista compromisuri din partea Comisiei Europene privind necesitatea ca toate ţările să respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi deciziile constituţionale”, se arată în comunicatul CE.

De asemenea, el a cerut tuturor forţelor politice din România ca „atât de la guvernare, cât şi în opoziţie, să acţioneze cu responsabilitate şi rezervă şi să se concentreze foarte ferm asupra nevoii urgente de a reface stabilitatea politică şi instituţională”, mai ales în perspectiva campaniei electorale pentru legislative.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a îndemnat toate partidele din România să conlucreze ”constructiv şi cu respectarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a rolului tuturor instituţiilor”.

Într-un comunicat emis după întrevederea cu Traian Băsescu, Van Rompuy a cerut implementarea deplină a raportului elaborat în 18 iulie de Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: