duminică

21 aprilie, 2024

3 decembrie, 2012

Barroso și premierul Filat

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut o vizită la Chişinău, la sfârşitul săptămânii trecute, şi a dat asigurări că UE va continua să sprijine procesul de reforme din Republica Moldova, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că peste un an se va reuşi semnarea Acordului de asociere şi de creare a Zonei de liber schimb, potrivit Agerpres.

Oficialul european a declarat că, în prezent, Republica Moldova beneficiază de cel mai mare sprijin pe cap de locuitor din partea comunităţii europene, în cadrul Parteneriatului Estic al UE. De asemenea, Jose Manuel Barroso a afirmat că nu exclude ca planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor să fie finalizat până la sfârşitul anului 2013.

“Acest sprijin este o recunoaştere a performanţelor şi reformelor obţinute. Eu îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru rezultatele lor. UE s-a angajat să sprijine acest efort. Moldova a demonstrat că procesul de tranziţie poate fi unul paşnic. Uniunea Europeană reiterează sprijinul pentru a continua agenda valorilor europene, acest lucru este bun pentru Moldova, dar şi pentru UE”, a declarat Barroso, potrivit sursei citate.


Premierul Vlad Filat a dat asigurări că Republica Moldova va continua promovarea reformelor pro-europene, menţionând că acesta este un proces ireversibil. “Republica Moldova va continua să muncească pentru a se transforma din partener al Uniunii Europene în parte componentă a comunităţii europene”, a declarat Filat.

În contextul discuţiilor din societate despre integrarea Republicii Moldova în structurile euroasiatice, Filat a subliniat că aceasta nu este în interesul ţării sale. “Republica Moldova şi-a făcut alegerea strategică şi nu are alternativă decât UE. Ceea ce ţine de construcţii imaginare şi artificii cu caracter politic-speculativ, nu are nimic în comun cu interesul Republicii Moldova”, a declarat el.

Filat a vorbit şi despre interesul Republicii Moldova ca, până la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013, să fie finalizate negocierile privind crearea Zonei de comerţ liber şi a Acordului de asociere. Barroso s-a întâlnit şi cu preşedintele Nicolae Timofti, apoi cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Merkel a fost la Chişinău în august


Barroso este al doilea oficial european important care vizitează Moldova anul acesta, după ce cancelarul german Angela Merkel a fost la Chişinău, la sfârşitul lunii august, unde a declarat, în Parlament, că Germania susține integritatea teritorială a Republicii Moldova, în granițele recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria.

“Germania este gata să coopereze cu Guvernul Moldovei, să elaboreze programe bilaterale care să-şi arate efectele şi în Transnistria. Oferta zonei de liber schimb este adresată întregului teritoriu moldovenesc şi planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor este îndreptat către toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a afirmat cancelarul.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, cu un salariu mediu lunar de circa 280 de dolari, se bazează foarte mult pe exporturi de bunuri în UE şi pe veniturile pe care le aduc cetăţenii moldoveni plecaţi la muncă peste hotare, mulţi dintre ei în statele Uniunii Europene, precizează şi Euronews.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: