Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

Cronicile

Barometrul industrial: Plafonarea exporturilor și inflația alimentează neîncrederea managerilor

de Adrian N Ionescu , 23.4.2019

Optimismul managerilor a continuat să scadă, deşi cererea internă şi a producţiei au crescut, potrivit datelor Barometrului industrial din martie, publicate marţi.

„Optimismul managerilor a continuat să scadă, semn că firmele nu se aşteaptă la creşteri semnificative în perioada viitoare”, spune comunicatul SNSPA & IRSOP.

Neîncrederea managerilor a fost stimulată de plafonarea realativă a exporturilor şi de „o uşoară creştere a preţurilor şi a importurilor”.

Așteptările

Aşteptările managerilor au scăzut constant de la o lună la alta. Indicatorul sintetic al încrederii a coborât de la 70 în ianuarie, la 68 în februarie şi la 65 în martie.

„Faptul că optimismul managerilor scade în pofida revenirii comenzilor şi a producţiei sugerează persistenţa unui puternic sentiment de incertitudine şi de teamă faţă de viitor”, spune raportul citat.

Producţia

Indicele rezultat din răspunsurile la sondaj a ajuns la 63 de puncte, cel mai înalt nivel din martie anul trecut încoace.

Astfel, activitatea industrială s-a îndepărtat, statistic, de frontiera dintre „contracţie” (sub 50 de puncte) şi „expansiune” (peste 50 de puncte).

Creşterea volumului producției s-a înscris în limitele obişnuite ale fluctuaţiilor activităţii anuale din ultimii doi ani.

Stocurile au reînceput să crească, deși sunt cu un punct sub zona de expansiune (49).

„Volumul activităţii se află sub potenţialul capacităţii industriale”, din moment ce comenzile neexecutate au crescut foarte puţin de la 41 la 43 și sunt în interiorul zonei de contracţie.

Cererea

Răspunsurile mai arată o creștere a comenzilor noi de la 56 de puncte în februarie la 61 de puncte în martie.

„Creşterea a fost însă mai mică decât în perioada similară din ultimii doi ani ceea ce semnalează slăbirea activităţii economice pe termen lung”, spune raportul citat.

Comenzile pentru export au stagnat, indicatorul acestora a urcat „mai mult simbolic” de la 54 de puncte la 55 de puncte.

„De fapt, volumul comenzilor pentru export a scăzut constant în primul trimestru din ultimii 3 ani, de la 60 de puncte în 2017, la 57 în 2018 şi la 56 în 2019. Micşorarea sensibilă a exportului reprezintă un proces mai degrabă structural decât conjunctural”.

Importurile de materii prime arată o uşoară creştere de la 52 de puncte în februarie la 55 în martie, odată cu revenirea cererii pentru produse industriale.

Forţa de muncă

Între februarie şi martie, la o mărire a indicatorului comenzilor cu 5 puncte si a volumului producţiei cu 8 puncte, indicatorul de ocupare a forţei de muncă a crescut cu numai 1 punct, de la 50 la 51.

„Politica de angajări ultra-rezervată arată că managerii nu sunt convinşi că fluxul comenzilor şi producţia vor creşte în continuare”.

Costuri şi venituri

Costurile de producţie au coborât de la 72 de puncte în februarie la 70 în martie

„Pe termen lung, costurile arată un nivel ridicat de rezistenţă la eroziune. În primul trimestru din 2017, media costurilor a fost 69 de puncte, în 2018 a urcat la 72, iar în primul trimestru din 2019 s-a menţinut la 72”.

Preţurile încasate de firme au urcat de la o valoarea a indicatorului de 58 de puncte la 59, dar ar putea să crească mai substanţial, dacă se menţine cererea în lunile care vin.

Barometrul indistrial este realizat de IRSOP şi Facultatea de Management din SNSPA pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-18 aprilie 2019.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.4.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis a trimis la reexaminare modificarea legii privind coșul minim de consum

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea prin care valorea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizează anual de către… Mai mult

Europa

Inundații în Veneția – apele au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani

Vladimir Ionescu

Veneţia a fost inundată marţi seară de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani, turiştii înaintând cu greu pe străzile inundate pentru a… Mai mult

Stiri

Defictul de cont curent al României a crescut cu peste 19% la 9 luni. Datoria crește, investițiile străine scad

Adrian N Ionescu

Contul curent al balanţei de plăţi a României a înregistrat un deficit de 8,103 miliarde de euro în primele nouă luni din 2019, în creştere… Mai mult

Stiri

A patra lună pe minus pentru producția industrială

Marin Pana

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în septembrie 2019 a patra lună la rând de scădere semnificativă a producției industriale (valori ajustate după… Mai mult

Stiri

Coșul minim pentru trai decent: 5.918 lei pe lună pentru doi adulți și un copil

Vladimir Ionescu

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent era în luna septembrie de 6.954 lei, pentru o familie formată din doi adulți și doi… Mai mult

Stiri

Transelectrica a semnat primele contracte de conexiune europeană co-finanțate de UE

Adrian N Ionescu

Operatorul magistralelor naționale de transport de electricitate, Transelectrica (TEL), a semnat contracte de execuție în valoare a de aproape 357 milioane de lei, pentru 3… Mai mult

Stiri

Difteria, pe granița cu România – focare ale bolii eradicate acum 40 de ani a apărut în Ucraina

Mariana Bechir

La 40 de ani după ce a fost eradicată în România, există riscul apariției unor cazuri de difterie ținând cont că autoritățile din Ucraina au… Mai mult