La obiect

Indicatorul social de referință – uitat de 7 ani la valoarea de 500 de lei

De la apariția sa, în 2012, respectiv urmă cu șapte ani, așa-numitul „indicator social de referință” (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.… Mai mult

02.10.2019

Analiză

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de… Mai mult

01.10.2019

Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Analiză

Numărul studenților – dublu față de cel din 1990 și la jumătate față de cel din 2007. De ce?

Aproximativ 400.000 de tineri înscriși la studii de licență au început luni anul universitar 2019 – 2020. Dintre aceștia, circa 25.000 sunt studenți străini, din… Mai mult

30.09.2019

Cronicile

Barack Obama și Vladimir Putin, schimb dur de replici, de la prezidiul ONU, pe subiectele Siria și Ucraina

de Iulian Soare 28.9.2015

obama onuCu doar câteva ore înainte de a se întâlni față în față, pentru prima oară în doi ani, șefii celor două state considerate polii politicii internaționale, Barack Obama și Vladimir Putin, și-au făcut reproșuri de la prezidiul Adunării Generale a ONU.

Primul care și-a susținut discursul a fost președintele Americii, Barack Obama, care a făcut trimiteri atât la anexarea Crimeei de către Rusia, cât și la Bashar al-Assad, președintele sirian susținut de Rusia, pe care liderul de la Casa Albă l-a numit un „tiran” care „masacrează copii nevinovaţi”.

Despre Rusia în Ucraina

“Există indivizi şi ţări care consideră că idelaurile înscrise în Carta ONU sunt de nerealizat, sunt depăşite. O moştenire a unei epoci postbelice care nu ni se mai potriveşte. De fapt, ei pledează pentru regulile ce se pot regăsi în istoria omenirii, înaintea acestei instituţii. Ei cred că lupta dintre puteri e una de sumă zero. Că a fi puternic înseamnă să ai dreptate. Că statele puternice trebuie să-şi impună voinţa asupra celor slabe. Că drepturile individuale nu contează. Că într-o epocă a schimbărilor rapide, ordinea trebuie impusă prin forţă. Potrivit acestei logici, vedem cum unele mari puteri acţionează într-un mod care contravine dreptului internaţional. Vedem erodarea principiilor democratice şi a drepturilor fundamenta le ale omului”, a spus Barack Obama..

Despre regimul lui Bashar al-Assad

Barack Obama a criticat poziția Rusiei în chestiunea sisriană, sprijinul acordat menținerii la putere a lui Bashar al-Assad:

„Ni se spune că astfel de lucruri sunt justificate atunci când vrei să pui capăt dezordinii, că este singura cale pentru a pune capăt ameninţării teroriste sau amestecul străin în politica internă. În acord cu o astfel de logică, ar trebui să sprijinim tirani precum Bashar al-Assad, care lansează bombardamente în care sunt masacraţi copii nevinovaţi pentru că alternativa este cu siguranţă mai rea. Sunt mulţi care spun că pentru Statele Unite contează doar declaraţiile războinice sau să îşi arate forţa militară şi faptul că diplomaţia şi cooperarea nu dau roade. Ştiu, ca preşedinte al Statelor Unite, că orice ordine pe care armata noastră o poate impune este temporară şi prin singura sa forţă nu poate impune ordinea la nivel internaţional”, a adăugat președintele american.

SUA sunt dispuse să colaboreze cu orice stat pentru a rezolva conflictul din Siria, inclusiv cu Rusia și Iranul, dar nu acceptă păstrarea lui Bashar al-Assad la putere:

„Deşi folosirea puterii militare este necesară, ea nu e şi suficientă pentru a rezolva situaţia în Siria. Stabilitatea de lungă durată este posibilă numai dacă poporul sirian ajunge la un acord pentru a trăi împreună în mod paşnic. Statele Unite sunt pregătite să colaboreze cu orice naţiune, inclusiv cu Rusia şi cu Iran, pentru a rezolva acest conflict. Dar trebuie să recunoaştem că, după atât de multă vărsare de sânge, după un asemenea carnagiu, nu ne putem întoarce la starea de fapt de dinainte de război. Să ne amintim cum a început totul. Assad a reacţionat la proteste paşnice amplificând tensiunile şi omorând, ceea ce, la rândul său, a creat mediul propice pentru actualul conflict. Assad şi aliaţii lui nu pot, pur şi simplu, să facă pace acum cu marea majoritate a unei populaţii agresate în mod brutal cu arme chimice şi bombe”, a mai spus președintele Obama.

Vladimir Putin: Terorismul din Orientul Mijlociu, creat de ingerințele agresive din străinătate

Russian President Vladimir Putin addresses attendees during the 70th session of the United Nations General Assembly at the U.N. Headquarters in New York

Președintele Rusiei a oferit o replică dură acuzelor lui Barack Obama, afirmând că Statul Islamic s-a extins după intervenția SUA în Irak și după “exportul de experimente sociale, după încercările de a stimula schimbări într-o țară sau alta, plecând de la propriile ideologii, au dus adesea la urmări tragice, au dus nu la progres, ci la degradare”.

“Problemele politice, sociale se amplificau demult în această regiune, oamenii de acolo doreau, desigur, schimbări. Însă ce s-a întâmplat în realitate? O ingerință agresivă din străinătate a dus la aceea că în locul reformelor instituțiile democratice și modul de viață au fost pur și simplu distruse. În loc de triumf al democrației și de progres au apărut violența, sărăcia, catastrofa socială, iar pe drepturile omului, inclusiv pe dreptul la viață, nu se pune preț deloc”, a continuat Vladimir Putin.

Despre sancțiuni, NATO și Ucraina

El s-a referit și la porblemele care o afcetează direct – sancțiunile unilaterale impuse de statele occidentale din cauza inetrvenției în Ucraina, precum și la extinderea NATO în Europa: „Sunt blocaţi în retorica Războiului Rece şi dorinţa de a explora noi arii geopolitice este încă prezentă printre unii dintre colegii noştri. În primul rând, continuă politica extinderii NATO. Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, dar NATO continuă să se extindă, la fel şi infrastructura sa militară. Au pus ţările din estul Europei să facă o alegere falsă, între Est şi Vest. Nu este de mirare că, mai devreme sau mai târziu, această logică a confruntării poate duce la o criză geopolitică, acest lucru s-a întâmplat în Ucraina unde nemulţumirea populaţiei faţă de guvernanţi a fost exploatată şi o lovitură de stat a fost orchestrată de pe plan extern”, a adăugat Vladimir Putin.

Spre deosebire de statele occidentale, Turcia și alte state din Orientul Mijlociu, Vladimir Putin insistă că e nevoie de regimul de la Damasc: “Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti… Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană”.

În final, și el s-a apronunțat pentru o colaborare largă împotriva terorismului, dar cu accent pe statele musulmane: „Ca și coaliția antihitleristă, ea (coaliția antiteroristă – n. red.) ar putea uni în rândurile ei cele mai diverse forțe, care să se opună în mod ferm celor care, asemeni fasciștilor, seamănă răul și ura de oameni”, a declarat Vladimir Putin.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.9.2015

Un raspuns

 1. Caliman Eugen-analist dezvoltare economica
  29.9.2015, 1:07 pm

  1.In 1962, presedintele J.F.Kenedy spunea de la tribuna ONU (daca nu ma insel), urmatoarele:”Impunerea sistemului economic si politic asupra altora, este cauza principala a tensiunii mondiale de azi”.Reprosul era facut URSS, care a impus comunismul economic si politic in Europa de Est.
  Dupa mai putin de trei decenii, SUA a incalcat propria regula politica de stabilitate mondiala, destabilizind Irakul, Libia si alte tari, in numele democratiei, rasturnind dicatatorii cu forta armelor.
  Aceste tari erau de bine de rau stabile, dictatorii controlau prin mijloace specifice zona lor politica arhaica, subdezvoltatea si inclinata spre extremismele de tote felurile, asigurind evitarea sau eliminarea tensiunilor politice sau militre de azi.In timp, dictatorilor le puteau fi impuse limitari, schimbari si reforme treptate, altfel riscind sa fie bombardati in propriul palat, cum a patit Gadafi…
  2.D-l Putin are dreptate in ce priveste cauzele destabilizarii tarilor respective si “raspunderea” pentru situatia la care s-a ajuns azi!Timpul nu mai poate fi intors, incit raspunderea inseamna stabilizarea acestor tari prin unica metoda posibila:constructie economica nationala in tarile respective, pe care SUA n-au inteles-o nici acum ca necesara, lipsind si un “proiect” de acest fel, pe care sa-l puna in practica.Implementarea “democratiei” in tarile “eliberate” de dictatura, a durat cita vreme s-au acordat bani acestora si pina cind armata a plecat acasa, in SUA.
  Saracia, lipsa de orice perspectiva economica si sociala a populatiei,vechile dusmanii si animozitati religioase si de clan au luat locul “democratiei”, lipsita de suportul economic si financiar care sa o sustina institutional, material si “ocupational”.
  3.Lucrurile trebuie re-luate de acolo de unde au fost lasate la retragerea armatei:constructia unei economii nationale in Irak, Libia si alte tari, in paralel cu eliminarea sau tinerea sub control a statelor sau gruparilor teroriste.
  Procesul este de mare durata – respectiv o generatie – asa cum s-a dovedit in Japonia (epocii Meiji) ca este necesara tranzitia de la feudalism si clanuri la capitalism, pentru o constructie economica si democratica moderna.Oricit se vor amina sau tergiversa lucrurile, “tensiunile mondiale” evidentiate de (vizionarul politic) Kenedy nu vor putea fi eliminate, fara stabilizarea economica a tarilor si zonelor “destabilizate” din bune intentii, care insa au produs un iad politic si social in Irak, Libia, etc.In acest scop, pot fi utilzate si cele 15 miliarde de dolari oferite cu generozitate, de marea Republica Chineza!Solutia este aceeasi ca si pentru “reconstructia economica si industriala” a Romaniei:un proiect operational de constructie economica(de la zero), care are in aceeasi masura, capacitatea de a re-construi economiile inapoiate ale tarilor aflate in situatia de saracie si esec national.
  4.Cred ca d-l Putin a tras necesarul semnal de atentionare, care trebuie luat in seama si a nu se mai repeta eroarea destabilizarilor in numele democratiei – in cazul la zi:SIRIA lui Assad!Nesustinerea lui Assad, va conduce la crearea unei noi zone cu caracteristicile de stat terorist, in care factiunile aparute dupa caderea lui Assad, preiau pe cont propriu resursele si teritoriul – transformindu-l in alt ISIS.In fine, nu stiu daca comentariul mai este “publicabil”,dar adevarul cuprins in el ramine valabil, indiferent de aparitia sau nu pe saitul dvs…

Lăsați un comentariu


Europa

UE fixează un termen limită Londrei, pentru ca acordul să poată fi prezentat la summitul Consiliului European

Iulian Soare

Michel Barnier, negociatorul- șef al UE pentru Brexit, i-a fixat premierului Boris Johnson un termen limită pentru a accepta soluția europeană referitoare la frontieră, scrie… Mai mult

Europa

Dobânzile negative reduc profitabilitatea băncilor din Europa și capacitatea de consolidare prin fuziuni – Luis de Guindos, BCE

Adrian N Ionescu

Profitabilitatea redusă din cauza dobânzilor negative şi capitalizarea bursieră scăzută vor face foarte dificilă consolidarea băncilor din Zona Euro, altfel inevitabilă. „În final, profitabilitatea redusă… Mai mult

Stiri

Raport al Casei de Sănătate: 68 de ani de concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă

Vladimir Ionescu

Angajații români au însumat anul trecut 37.337.125 de zile de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, zile ce au costat 46.714.220 de lei. Zilele… Mai mult

Europa

Ministrul american al Apărării: Turcia, responsabilă de eliberarea a numeroși luptători ai Stat Islamic

Iulian Soare

Ofensiva militară turcă în Siria a dus la ”eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi” ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a declarat luni Ministrul american al… Mai mult

Stiri

PayWell 2019: Creșterea salarială în companiile mari din sectorul privat este în medie de 9,4% în acest an, peste estimări

Vladimir Ionescu

Salariile brute în rândul companiilor private au crescut, în medie, cu 9,4% în acest an, potrivit studiului salarial PayWell 2019 realizat de PwC România. Majorarea… Mai mult

Stiri

Consiliul Concurenţei a lansat Monitorul preţurilor produselor alimentare

Vladimir Ionescu

Consiliul Concurenței a lansat Monitorul prețurilor produselor alimentare, platforma online care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalii comercianți cu amănuntul de produse… Mai mult

Stiri

Directorul CFR SA acuză că a fost demis pentru refuzul de a semna un contract de sute de milioane de euro

Vladimir Ionescu

Constantin Axinia (foto) a declarat pentru Mediafax, după ce Consiliul de Administraţie al CFR SA l-a demis din funcţia de director general, că a fost… Mai mult