fbpx

Analiză

Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult

17.01.2021

La obiect

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult

15.01.2021

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

Barack Obama și Vladimir Putin, schimb dur de replici, de la prezidiul ONU, pe subiectele Siria și Ucraina

de Iulian Soare 28.9.2015

obama onuCu doar câteva ore înainte de a se întâlni față în față, pentru prima oară în doi ani, șefii celor două state considerate polii politicii internaționale, Barack Obama și Vladimir Putin, și-au făcut reproșuri de la prezidiul Adunării Generale a ONU.

Primul care și-a susținut discursul a fost președintele Americii, Barack Obama, care a făcut trimiteri atât la anexarea Crimeei de către Rusia, cât și la Bashar al-Assad, președintele sirian susținut de Rusia, pe care liderul de la Casa Albă l-a numit un „tiran” care „masacrează copii nevinovaţi”.

Despre Rusia în Ucraina

“Există indivizi şi ţări care consideră că idelaurile înscrise în Carta ONU sunt de nerealizat, sunt depăşite. O moştenire a unei epoci postbelice care nu ni se mai potriveşte. De fapt, ei pledează pentru regulile ce se pot regăsi în istoria omenirii, înaintea acestei instituţii. Ei cred că lupta dintre puteri e una de sumă zero. Că a fi puternic înseamnă să ai dreptate. Că statele puternice trebuie să-şi impună voinţa asupra celor slabe. Că drepturile individuale nu contează. Că într-o epocă a schimbărilor rapide, ordinea trebuie impusă prin forţă. Potrivit acestei logici, vedem cum unele mari puteri acţionează într-un mod care contravine dreptului internaţional. Vedem erodarea principiilor democratice şi a drepturilor fundamenta le ale omului”, a spus Barack Obama..

Despre regimul lui Bashar al-Assad

Barack Obama a criticat poziția Rusiei în chestiunea sisriană, sprijinul acordat menținerii la putere a lui Bashar al-Assad:

„Ni se spune că astfel de lucruri sunt justificate atunci când vrei să pui capăt dezordinii, că este singura cale pentru a pune capăt ameninţării teroriste sau amestecul străin în politica internă. În acord cu o astfel de logică, ar trebui să sprijinim tirani precum Bashar al-Assad, care lansează bombardamente în care sunt masacraţi copii nevinovaţi pentru că alternativa este cu siguranţă mai rea. Sunt mulţi care spun că pentru Statele Unite contează doar declaraţiile războinice sau să îşi arate forţa militară şi faptul că diplomaţia şi cooperarea nu dau roade. Ştiu, ca preşedinte al Statelor Unite, că orice ordine pe care armata noastră o poate impune este temporară şi prin singura sa forţă nu poate impune ordinea la nivel internaţional”, a adăugat președintele american.

SUA sunt dispuse să colaboreze cu orice stat pentru a rezolva conflictul din Siria, inclusiv cu Rusia și Iranul, dar nu acceptă păstrarea lui Bashar al-Assad la putere:

„Deşi folosirea puterii militare este necesară, ea nu e şi suficientă pentru a rezolva situaţia în Siria. Stabilitatea de lungă durată este posibilă numai dacă poporul sirian ajunge la un acord pentru a trăi împreună în mod paşnic. Statele Unite sunt pregătite să colaboreze cu orice naţiune, inclusiv cu Rusia şi cu Iran, pentru a rezolva acest conflict. Dar trebuie să recunoaştem că, după atât de multă vărsare de sânge, după un asemenea carnagiu, nu ne putem întoarce la starea de fapt de dinainte de război. Să ne amintim cum a început totul. Assad a reacţionat la proteste paşnice amplificând tensiunile şi omorând, ceea ce, la rândul său, a creat mediul propice pentru actualul conflict. Assad şi aliaţii lui nu pot, pur şi simplu, să facă pace acum cu marea majoritate a unei populaţii agresate în mod brutal cu arme chimice şi bombe”, a mai spus președintele Obama.

Vladimir Putin: Terorismul din Orientul Mijlociu, creat de ingerințele agresive din străinătate

Russian President Vladimir Putin addresses attendees during the 70th session of the United Nations General Assembly at the U.N. Headquarters in New York

Președintele Rusiei a oferit o replică dură acuzelor lui Barack Obama, afirmând că Statul Islamic s-a extins după intervenția SUA în Irak și după “exportul de experimente sociale, după încercările de a stimula schimbări într-o țară sau alta, plecând de la propriile ideologii, au dus adesea la urmări tragice, au dus nu la progres, ci la degradare”.

“Problemele politice, sociale se amplificau demult în această regiune, oamenii de acolo doreau, desigur, schimbări. Însă ce s-a întâmplat în realitate? O ingerință agresivă din străinătate a dus la aceea că în locul reformelor instituțiile democratice și modul de viață au fost pur și simplu distruse. În loc de triumf al democrației și de progres au apărut violența, sărăcia, catastrofa socială, iar pe drepturile omului, inclusiv pe dreptul la viață, nu se pune preț deloc”, a continuat Vladimir Putin.

Despre sancțiuni, NATO și Ucraina

El s-a referit și la porblemele care o afcetează direct – sancțiunile unilaterale impuse de statele occidentale din cauza inetrvenției în Ucraina, precum și la extinderea NATO în Europa: „Sunt blocaţi în retorica Războiului Rece şi dorinţa de a explora noi arii geopolitice este încă prezentă printre unii dintre colegii noştri. În primul rând, continuă politica extinderii NATO. Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, dar NATO continuă să se extindă, la fel şi infrastructura sa militară. Au pus ţările din estul Europei să facă o alegere falsă, între Est şi Vest. Nu este de mirare că, mai devreme sau mai târziu, această logică a confruntării poate duce la o criză geopolitică, acest lucru s-a întâmplat în Ucraina unde nemulţumirea populaţiei faţă de guvernanţi a fost exploatată şi o lovitură de stat a fost orchestrată de pe plan extern”, a adăugat Vladimir Putin.

Spre deosebire de statele occidentale, Turcia și alte state din Orientul Mijlociu, Vladimir Putin insistă că e nevoie de regimul de la Damasc: “Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti… Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană”.

În final, și el s-a apronunțat pentru o colaborare largă împotriva terorismului, dar cu accent pe statele musulmane: „Ca și coaliția antihitleristă, ea (coaliția antiteroristă – n. red.) ar putea uni în rândurile ei cele mai diverse forțe, care să se opună în mod ferm celor care, asemeni fasciștilor, seamănă răul și ura de oameni”, a declarat Vladimir Putin.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.9.2015

Un raspuns

 1. Caliman Eugen-analist dezvoltare economica
  29.9.2015, 1:07 pm

  1.In 1962, presedintele J.F.Kenedy spunea de la tribuna ONU (daca nu ma insel), urmatoarele:”Impunerea sistemului economic si politic asupra altora, este cauza principala a tensiunii mondiale de azi”.Reprosul era facut URSS, care a impus comunismul economic si politic in Europa de Est.
  Dupa mai putin de trei decenii, SUA a incalcat propria regula politica de stabilitate mondiala, destabilizind Irakul, Libia si alte tari, in numele democratiei, rasturnind dicatatorii cu forta armelor.
  Aceste tari erau de bine de rau stabile, dictatorii controlau prin mijloace specifice zona lor politica arhaica, subdezvoltatea si inclinata spre extremismele de tote felurile, asigurind evitarea sau eliminarea tensiunilor politice sau militre de azi.In timp, dictatorilor le puteau fi impuse limitari, schimbari si reforme treptate, altfel riscind sa fie bombardati in propriul palat, cum a patit Gadafi…
  2.D-l Putin are dreptate in ce priveste cauzele destabilizarii tarilor respective si “raspunderea” pentru situatia la care s-a ajuns azi!Timpul nu mai poate fi intors, incit raspunderea inseamna stabilizarea acestor tari prin unica metoda posibila:constructie economica nationala in tarile respective, pe care SUA n-au inteles-o nici acum ca necesara, lipsind si un “proiect” de acest fel, pe care sa-l puna in practica.Implementarea “democratiei” in tarile “eliberate” de dictatura, a durat cita vreme s-au acordat bani acestora si pina cind armata a plecat acasa, in SUA.
  Saracia, lipsa de orice perspectiva economica si sociala a populatiei,vechile dusmanii si animozitati religioase si de clan au luat locul “democratiei”, lipsita de suportul economic si financiar care sa o sustina institutional, material si “ocupational”.
  3.Lucrurile trebuie re-luate de acolo de unde au fost lasate la retragerea armatei:constructia unei economii nationale in Irak, Libia si alte tari, in paralel cu eliminarea sau tinerea sub control a statelor sau gruparilor teroriste.
  Procesul este de mare durata – respectiv o generatie – asa cum s-a dovedit in Japonia (epocii Meiji) ca este necesara tranzitia de la feudalism si clanuri la capitalism, pentru o constructie economica si democratica moderna.Oricit se vor amina sau tergiversa lucrurile, “tensiunile mondiale” evidentiate de (vizionarul politic) Kenedy nu vor putea fi eliminate, fara stabilizarea economica a tarilor si zonelor “destabilizate” din bune intentii, care insa au produs un iad politic si social in Irak, Libia, etc.In acest scop, pot fi utilzate si cele 15 miliarde de dolari oferite cu generozitate, de marea Republica Chineza!Solutia este aceeasi ca si pentru “reconstructia economica si industriala” a Romaniei:un proiect operational de constructie economica(de la zero), care are in aceeasi masura, capacitatea de a re-construi economiile inapoiate ale tarilor aflate in situatia de saracie si esec national.
  4.Cred ca d-l Putin a tras necesarul semnal de atentionare, care trebuie luat in seama si a nu se mai repeta eroarea destabilizarilor in numele democratiei – in cazul la zi:SIRIA lui Assad!Nesustinerea lui Assad, va conduce la crearea unei noi zone cu caracteristicile de stat terorist, in care factiunile aparute dupa caderea lui Assad, preiau pe cont propriu resursele si teritoriul – transformindu-l in alt ISIS.In fine, nu stiu daca comentariul mai este “publicabil”,dar adevarul cuprins in el ramine valabil, indiferent de aparitia sau nu pe saitul dvs…

Lăsați un comentariu


Stiri

Cristian Popa (BNR): Riscul României: „Să nu ne ținem de cuvânt” privind consolidarea fiscală

Adrian N Ionescu

Există condițiile pentru ca România să reducă deficitul bugetar prin consolidare fiscală, și astfel să evite sancțiunea agențiilor de rating. Există însă și riscul „să… Mai mult

Stiri

BNR a redus dobânda de referință ca să stimuleze economia în condițiile „consolidării bugetare” – Minuta ședinței din 15 ianuarie

Adrian N Ionescu

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis reducerea dobânzi de referință, până la 1,25%, ca să stimuleze economia în condițiile „necesarei… Mai mult

Stiri

CFA România: Agențiile de rating nu vor descalifica România dacă Guvernul ia măsuri convigătoare de reducere a deficitului bugetar

Adrian N Ionescu

Agențiile de raing nu vor reduce nivelul ratingului de țară al României, dacă Guvernul va lua măsuri convingătoare pentru reducerea deficitului bugetar, au susținut analiștii… Mai mult

Stiri

Sinteză realizată de AmCham

AmCham: Pandemia COVID-19 și viitoarea Strategie Națională de Sănătate 2021-2027 – oportunități pentru reforma sistemului de sănătate

Redacţia

Pandemia COVID-19 a reliefat încă o dată nevoile de reformă structurală ale sistemului de sănătate din România. Cheltuielile pentru sănătate, atât pe cap de locuitor,… Mai mult

Europa

Căderea rețelei electrice europene interconectate din 8 ianuarie a plecat de la o stație din Croația – raport ENTSO-E

Adrian N Ionescu

Declanșarea unui cuplaj de „protecție la supracurent”, la stația de transformare Ernestinovo din Croaţia, a provocat separarea în două zone a reţelei electrice europene interconectate,… Mai mult

Stiri

Disney+ blochează, ”din considerente rasiste”, accesul copiilor la filme precum Pisicile Aristocrate, Dumbo sau Peter Pan. Conturile pot fi accesate numai de către adulți

Razvan Diaconu

Platforma de streaming video Disney+ a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme clasice de animaţie, precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” sau „Peter… Mai mult

Stiri

ICCJ: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane este infracțiune

Vladimir Ionescu

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este infracţiune fapta unei persoane de a… Mai mult