sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2015

obamaBarack Obama a prezentat marţi noaptea cel de-al şaselea discurs privind starea naţiunii, într-un Congres majoritar republican, ceea ce face ca ultimii doi ani de mandat să fie extrem de dificili.

Prin acest discurs preşedintele şi-a prezentat, în acelaşi timp, moştenirea, agenda, dar a fixat şi temele dezbaterii prezidenţiale din 2016.

Barack Obama  – preşedintele care a suferit o înfrângere usturătoare în urma cu două luni la alegerile de la mijlocul mandatului, când republicanii au luat controlul asupra Congresului – a fost, de la un capăt la altul al discursului încrezător şi provocator la adresa oponenţilor politici.


Când a vorbit despre veştile bune din economie şi ieşirea din criză, preşedintele s-a întors spre republicanii care au refuzat să aplaude şi le-a spus: „Asta e o veste bună, oameni buni”. S-a adresat criticilor politicilor sale faţă de Cuba şi deschiderii după o jumătate de secol: „Când ceea ce faci nu funcţionează timp de 50 de ani, este timpul să încerci ceva nou”.

Dincolo însă de cuvinte, a fost întreaga atitudine a preşedintelui american, tonul şi gesturile care au trădat încredere, prin toţi porii: a făcut cu ochiul, a glumit, a râs la propriile glume şi a fost sarcastic. „Nu mai am nicio campanie de dus”, a spus el, stârnind aplauzele republicanilor. Replica sa, pe un ton glumeţ, a fost însă promptă şi plină de candoare, susţin analiştii: „Ştiu, pentru că le-am câştigat pe amândouă”.

Moştenirea preşedintelui Obama

Barack obama a arătat că economia americană şi-a revenit, iar acum este momentul ca de bogăţie să fie  beneficieze toată lumea. Soluţia văzută este creşterea taxelor pentru cei înstăriţi, pentru a putea fi ajutaţi cei mai puţin avuţi, micile afaceri şi deţinătorii acestora. A vorbit despre o creştere a salariului minim şi despre mai multe măsuri de îngrijire a copiilor, despre educaţie gratuită pentru elevii de colegiu care sunt silitori.

„America a întors pagina”, a arătat preşedintele.


În politica externă, SUA vor continua să vâneze terorişti şi să de distrugă reţelele, şi şi-a apărat, în faţa criticilor, politica de deschidere faţă de Cuba. A cerut Congresului să urgenteze adoptatrea unei legislaţii referitoare la ameninţarea atacurilor cibernetice.

Un discurs aspiraţional, spun analiştii, având în vedere controlul republicanilor asupra Congresului şi antipatia lor faţă de preşedinte.

Priorităţile prezentate de liderul de la Casa Albă au mici şanse să devină legislaţie, susţin analiştii. Şi atunci, discursul său este mai degrabă despre moştenirea pe care o lasă. Ca un rock star care stârnşte valuri de aplauze când interpretează vechile hituri, o comparaţie făcută de corespndetul în SUA al BBC, preşedintele Obama a vorbit mai degrabă despre trecut şi despre ce a realizat:

  • Vrea să se ştie că politicile sale au scos American din criză şi că lasă ţara într-o poziţie mult mai bună decât era în momentul în care a preluat conducerea ei, în mijlocul crizei subprime.
  • A reamintit numărul mare de americani care au, în urma Obamacare, asigurare medicală.

Într-un mod abil a stabilit şi coordonatele campaniei din 2016. Unii analişti îl acuză de populism, pentru că Barack Obama a adus în discuţie taxe mai mari pentru bogaţi, intervenţia guvernului în economie şi noi beneficii pentru americanii cu venituri mici şi medii.

„Vom accepta o economie în care doar câşiva dintre noi se descurcă spectaculos? Sau ne vom angaja să avem o economie care generează venituri şi schimbări pentru toţi cei care fac eforturi?”, a spus preşedintele, dând mai degrabă impresia unui discurs de campanie electorală decât al unui preşedinte spre finalul celui de-al doilea mandat.

Nu este întâmplătoare alegerea cuvintelor, în condiţiile în care potenţiali candidaţi la prezidenţialele din 2016, atât republicanul Mitt Romney, cât şi democrata Hillary Clinton vorbesc despre cum pot fi ajutaţi „cei lăsaţi în urmă”.

În mod evident este puţin probabil ca republicaţii dominanţi în legislativ să voteze impozitarea băncilor şi a investitorilor sau să fie de acord cu cheltuirea a 60 de miliarde de dolari pentru subvenţionarea taxelor de colegiu. Însă, în mod evident, preşedintele lansează campanie prezidenţială.

Atât republicanii, cât şi democraţii îşi îndreaptă retorica spre aceeaşi categorie de americani: aceia care nu au simţit beneficiile creşterii pieţelor şi a economiei de mai bine de un deceniu.  Eşecul de a-i aduce pe linia de plutire pe concetăţenii afectaţi de criză îi reaminteşte preşeidntelui cât de riscant este să anunţe victoria politicilor sale care a scos America dezastrul economic.

După cum arată datele statistice, venitul mediu al unei locuinţe a scăzut cu 3,9% în 2013 în comparaţie cu 2009, anul în care SUA au ieşit din recesiune, la 51.939 de dolari. Iar veniturile cincimii celei mai sărace a societăţii au scăzut chiar mai dramatic, cu 5,9%, la 20.900 de dolari pe an.

„Economia clasei mijlocii înseamnă ajutarea familiilor să se simtă mai sigure într-o lume în continuă schimbare. Asta înseamnă să îi ajutăm pe oameni să îşi permită servicii de îngrijire a copiilor, colegiu, îngrijire medicală, o casă, o pensie – iar bugetul meu va avea în calcul toate aceste chestiuni, prin scăderea taxelor pentru aceste familii şi a pune mii de dolari înapoi în buzunarele lor anual”, a spus, într-un mod considerat populist, preşedintele Obama.

Unii analişti cred că Barack Obama pune presiune asupra lui Hillary Clinton pentru a sta alături de el în această abordare populistă a politicii economice. Iar printr-un mesaj pe Twitter, fosta primă doamnă şi senator, s-a arătat de acord cu poziţia preşedintelui: „Starea naţiunii arată drumul spre o economie care funcţionează pentru toţi. Acum avem nevoie să urgentăm acţiunile şi să avem rezultate în favoarea clasei mijlocii”, a fost mesajul lui Hillary Clinton.

Mesajele preşedintelui Obama

Despre accelerarea negocierilor comerciale cu Europa

Preşedintele a cerut apoi să se depună eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei „proceduri accelerate” de negocieri.

Le solicit celor două tabere să-mi ofere puteri sporite în negocierile comerciale, pentru a proteja muncitorii americani prin noi acorduri comerciale solide cu Asia şi cu Europa.

Despre Rusia

Apărăm principiul conform căruia marile puteri nu trebuie să le hărțuiască pe cele mai mici, opunându-ne agresiunii ruse, susținând democrația în Ucraina și oferindu-le noi asigurări aliaților noștri din NATO.

Anul trecut, în contextul în care desfășuram munca dificilă de a impune sancțiuni împreună cu aliații noștri, unii au sugerat că agresiunea (președintelui rus Vladimir) Putin constituie o demonstrație magistrală de strategie și de forță. Ei bine, astăzi, SUA sunt cele care se țin puternice și unite cu aliații lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia ei este distrusă.

Despre terorism

SUA și partenerii lor vor învinge organizația Statul Islamic (SI), însă „acest efort va lua timp. Trebuie să ne concentrăm asupra acestui scop. Însă vom reuși”, a afirmat președintele american.

El s-a declarat de asemenea solidar cu toate victimele terorismului, „de la o școală din Pakistan până pe străzile Parisului”.

„Vom continua să-i urmărim pe teroriști și să le distrugem rețelele și ne rezervăm dreptul de a acționa unilateral, cum nu am încetat să o facem de când am fost ales, pentru a-i elimina pe teroriști, care reprezintă o amenințare directă pentru noi și pentru aliații noștri”, a spus Barack Obama în fața Congresului.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: