duminică

21 aprilie, 2024

30 martie, 2011

Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege iniţiat de guvern prin care bugetul AVAS nu va mai putea fi executat silit, în vederea acordării despăgubirilor, în special către creditorii FNI, aceste despăgubiri urmând a fi plătite exclusiv din veniturile proprii ale instituţiei.

Legea prevede că această măsură este una temporară, până la data de 31 decembrie 2013, în condiţiile în care AVAS acuză faptul că activitatea instituţiei este blocată din lipsă de fonduri.

„Conturile AVAS sunt blocate în integralitatea lor şi nu pot fi efectuate niciun fel de plăţi ca urmare a proprilor instituite de executorii judecătoreşti în temeiul unor titluri executorii”, se arată în expunerea de motive a Guvernului, care precizează că toţi banii din bugetul AVAS sunt opriţi de către Trezoreria Statului.


Cea mai mare parte a obligaţiilor de plată ale AVAS nu are legătură directă cu activitatea instituţiei, ci reprezintă despăgubiri acordate de instanţe creditorilor FNI, precum şi despăgubiri pentru imobilele restituite de societăţi comerciale privatizate către foştii proprietari. „Situaţia de blocaj financiar prezentată pune în pericol funcţionarea AVAS, în condiţiile în care nu vor fi asigurate resursele băneşti pentru plata cheltuielilor” privind activităţile curente ale instituţiei, se mai arată în expunerea de motive a actului Executivului.

În acest condiţii, Guvernul propune executarea obligaţiilor de plată ale AVAS din veniturile bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare şi valorificare a activelor statului, restul bugetului de la stat să fie utilizat pentru funcţionarea instituţiei, care nu va mai putea fi executat silit prin hotărâri ale instanţei.

Opoziţia acuză însă faptul că acest buget de venituri proprii nu este suficient pentru acordarea despăgubirilor, astfel încât proiectul de lege prevede de fapt amânarea şi blocarea acordării despăgubirilior. „Nu putem fi de acord cu ideea ca o instituţie să aibă două bugete, unul pentru funcţionarea ei şi unul pentru a plăti despăgubiri. Nu putem limita dreptul creditorilor de a urmări oricare dintre bunurile aflate în patrimoniul debitorului”, a spus senatorul PSD Toni Greblă.

Proiectul a fost aprobat cu 45 de voturi „pentru”, 41 „împotrivă” şi trei abţineri.


Senatul este prima Cameră sesizată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: