luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iulie, 2022

Băncile poloneze sunt amenințate de partidul de guvernământ cu impozite mai mari, dacă nu vor crește dobânzile la depozitele clienților, pe măsura creșterii inflației și a dobânzilor la credite.

„Nu vreau să decid pentru bancheri, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflaţiei, dar suficient pentru ca oamenii să simtă că banii îşi vor pierde mai puţin din valoare când sunt depozitaţi la bancă”, a declarat Jaroslaw Kaczynski (foto), liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, potrivit Reuters.

Rata dobânzii de referință a băncii centrale poloneze a crescut până la cel mai ridicat nivel din 2008, sporind profiturile băncilor, dar restrângând bugetul gospodăriilor, într-o ţară în care ratele variabile ale dobânzilor la creditele ipotecare este regula generală.


„Dacă nu, atunci va trebui să impozităm aceste profituri  şi asta este”, a adăugat oficialul polonez.

Anterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat băncile pentru că nu oferă deponenţilor un nivel corespunzător al dobânzii şi a declarat că va folosi „persuasiunea” pentru a le face să ofere mai mult.

„Când inflația este în creștere și banca centrală crește ratele dobânzilor, ceea ce duce la profituri foarte mari pentru instituțiile financiare…, incapacitatea de a împărți aceste profituri cu un cetățean – un astfel de comportament este inacceptabil”, a premierul polonez într-o conferință de presă.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: