miercuri

24 aprilie, 2024

10 iunie, 2021

Băncile cu dețineri de bitcoin urmează să fie obligate să pună deoparte capital cât să acopere integral pierderea integrală a valorii acestora, potrivit propunerilor lansate joi de Comitetul Basel de Supraveghere Bancară (BCBS).

Eventuala provizionare a deținerilor de bitcoin bancare ar putea deveni un obstacol în calea utilizării pe scară largă a criptomonedei de către marii creditori.


Comitelul Basel este format din 45 de reprezentanți ai celor mai mari bănci centrale ale lumii și funcționează pe lângă Banca Reglementelor Internaționale de la Basel, supranumită banca băncilor centrale.

Aparent paradoxal, valoarea bitcoin a crescut cu 1,5%, până la 37.962 dolari, după anunţul Comitetului Basel.

Concesii pentru criptomonedele legate de monedele tradiționale

Deținerile de bitcoin și de alte criptomonede, care nu sunt legate de monede tradiționale, ar urma să fie incluse în categoria de risc aferentă unui „tratament prudential conservator”, potrivit Reuters.

Coeficientul de risc corespunzător acestei categorii  ar impune băncii respective să aibă capital suplimentar cel puțin egal cu valoarea integrală a deținerilor de bitcoin, conform regulilor Basel.


Pe de altă parte, au parte de un tratament mai blând deținerile de criptomonede supranumite stabile, pentru că valoarea lor este legată de cea a unor monede tradiționale precum dolarul sau euro, sau de cea a unui coș de valute, ca în cazul proiectului Diem al Facebook.

Provizioanele suplimentare pentru așa numitele criptomonede stabile pot pleca de la zero și ajunge la 100%. Ele sunt încadrate în aceleași clase de active precum titlurile de stat, până la acțiuni și insrtumente derivate.

Expansiunea deținerilor cripto a ajuns la nivel statal

Chiar dacă este vorba de o mică țară din America Centrală, adoptarea bitcoin ca mijloc de plată oficial de către El Salvador a avertizat asupra expansiunii criptomonedelor.

Pe de o parte, băncile centrale avertizează asupra pericolului instalării haosului monetar ca urmare a răspândirii criptomonedelor – pe de o parte.

Pe de altă parte, însă, băncile centrale își pregătesc contraofensiva, lucrând la propriile versiuni digitale ale monedelor tradiționale de a căror stabilitate răspund.

Criptomonedele scapă oricăror reglementări, se pot obține ușor și au o viteză de circulație digitală.

(Citiți și: „Spre Euro digital: Contraofensiva BCE pe frontul criptomonedelor. De ce se tem marii bancheri”)

Marile economii, inclusiv China şi Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Nu mai puțin de 65 de bănci centrale din lume analizează oportunitatea de  emite mondede digitale, potrivit unui studiu al Băncii Regelementelor Internaționale.

Doar valoarea bitcoin şi a altor criptomonede este în prezent de aproximativ 1.600 miliarde de dolari pe plan global, un nivel relativ redus comparativ cu nivelul împrumuturilor, derivatelor şi altor active majore deţinute de bănci.

Viitorul digital al monedelor, însă, abia a fost declanșat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: