Profitul Băncii Transilvania (BT) nu a avut de suferit din pricina costurilor integrării Bancpost, proces care s-a derulat și încă se mai derulează pe parcursul acestui an.
Profitul net la 9 luni al băncii a crescut cu 25,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.până la mai mult de 979 de milioane de lei, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori București (BVB).
„Rezultatul cuprinde o parte a cheltuielilor de integrare a Bancpost în Banca Transilvania (BT, simbol bursier TLV).
Eficienţa operaţională BT se păstrează „la nivel confortabil, de 47%, în ciuda eforturilor financiare mari de integrare a Bancpost și Victoriabank (Rep. Moldova)”, spune comunicatul băncii.
Oficialii băncii s-au declarat multumiți de dozajul dintre creşterea organică şi profitabilitate „cu un proces rapid de integrare a businessului şi clienților Bancpost. (…) Am optat pentru o integrare rapidă a Bancpost pentru că este în avantajul clienților, precum şi pentru că favorizează creşterea”, a declarat Ömer Tetik, directorul general al băncii.
Fuziunea prin absorbţie cu Bancpost urmează să se finalizeze până la sfârşitul anului şi aduce băncii Transilvania un plus de peste 175.000 de clienți creditati în portofoliu. Banca a depăşit pragul de 550.000 de clienți creditați, dintre care peste 30.000 sunt companii.
Cheltuielile operaționale ale băncii au crescut cu 10%, până la 1,05 miliarde de lei, în primele 9 luni față de aceeași perioadă a anului trecut, dar veniturile operaționale – cu aproape 17% până la 2,24 miliarde de lei.
Rata expunerilor neperformante conform indicatorului EBA este de 5,74% la 30 septembrie 2018.
Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 88%, şi de 119%, dacă sunt considerate şi garanţiile.
Solvabilitatea băncii este de 23,16%.
Valoarea de piaţă a băncii (capitaliyarea bursieră) este de peste 11,33 miliarde de lei, potrivit cotaţiei acţiunii TLV.
Grupul Financiar BT
Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 1,24 miliarde de lei. Subsidiarele şi participatiile de capital au contribuit cu peste 260 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT.
Alte date ale Grupului BT:
- Are active totale de 76,6 miliarde lei, din care 64,7 miliarde lei BT individual, creditele nete reprezentând 50,2% din activele Grupului BT;
- Gestionează în Romania credite de 38,43 miliarde de lei, din care 32,51 de miliarde de lei sunt acordate prin Banca Transilvania.
- Depozitele clienţilor au ajuns la 62,79 miliarde de lei, din care 41,38 miliarde de lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,41 miliarde de lei, depozite ale persoanelor juridice.
- Raportul credite/depozite BT este de 66% la sfârşitul lui septembrie 2018.
- BT leasing a fuzionat în octombrie a.c. cu ERB Leasing, companie achiziționată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services, în aprilie