marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iunie, 2021

Cea mai mare bancă din România (după active), Banca Transilvania (TLV) își accelerează dezvoltarea afacerilor online prin achiziția Idea::Bank, de la grupul polonez Getin Holding. Valoarea tranzactiei este de 213 milioane de lei (43 de milioane de euro), potrivit unui comunicat TLV.

Idea::Bank s-a lansat în România ca bancă digitală. Banca Transilvania va mai achiziționa și acțiunile deținute de grupul polonez Getin holding la Idea::Leasing  și Idea::Broker de Asigurare.


„Acordul de achiziție a fost semnat, iar pînă la primirea aprobării BNR și a Consiliului Concurenței entitățile IDEA își vor desfasura activitatea independent”, spune anunțul băncii. Acțiunile Băncii Transilvania (BT) se tranzacționează la Bursa de Valori București, sub simbolul TLV.

Companiile din Romania sub brandul IDEA au active totale de 2,85 miliarde de lei, peste 60.000 de clienti, 530 de angajați și 46 de unități, potrivit datelor de la finalul anului trecut.

Dezvoltarea banking-ului online

„Dacă celelalte achiziţii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de iniţiative de banking online. Ideea Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking prin care vom lansa şi dezvolta idei creative de soluţii digitale pentru clienţii de acum şi pentru cei care vor veni”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania.

Consultanții Bănci transilvania în această tranzacţie au fost  Barclays Bank Ireland PLC, Filip & Company, EY şi Linklaters, iar Rothshild & Co., Sayenko Kharenko şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen au asistat Geting Holding.

Expansiunea Băncii Transilvania


Banca Transilvania a făcut prima achiziţie în 2015, Volksbank România, moment care a însemnat cea mai mare tranzacţie de pe piaţa bancară din România. În 2018, banca a cumpărat Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing. Aceste achiziţii au completat strategia de creştere şi consolidare a cotei de piaţă BT, ducând – împreună cu creşterea organică – la ascensiunea băncii pe primul loc în sistemul bancar românesc.

(Citiți și: „Banca Transilvania a plătit 179 mil. euro pentru Bancpost și 47 mil. euro pentru IFN-urile Eurobank din România”)

Grupul Getin holding este listat la Bursa din Varşovia şi are activitate în retail banking, leasing, intermediere financiară, factoring şi consultanţă în Polonia, Ucraina şi România.

Getin a început să dezinvestească în afara granițelor Poloniei. A vândut compania rusă de leasing Carcade, vrea să vândă Idea Bank Ucraina, iar în luna iulie 2020 a anunțat că are două oferte pentru Idea Bank Belarus. Are 6.000 de angajați.

Banca Transilvania are 3,2 milioane de clienți, peste 9.000 de angajați, 500 de sedii.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: