joi

28 martie, 2024

27 februarie, 2018

Banca Naţională a României (BNR) până la ce prag maxim de îndatorare pot persoanele fizice să contracta credite, în urma ședinței de luni Comitetului de Supraveghere Macroprudenţială, potrivit unor surse din BNR.

Problema stabilirii unui „prag de îndatorare individual” este de mai multă vreme în analiză atât la BNR, cât și la Comitetul de Supraveghere Macroprudențială, ale căror analize au relevat „efecte negative importante” ale creşterii îndatorării persoanelor fizice asupra sistemului financiar și asupra creșterii economice, potrivit Raportului BNR asupra stabilității financiare, publicat în decembrie.

Acelaşi raport invocă faptul că, dacă este depăşit, un prag mediu de îndatorare de 55% „conduce la o probabilitate de nerambursare de aproximativ 5 ori mai mare în cazul creditului ipotecar şi de 2 ori mai mare pentru cele de consum negarantat”.


Nivelul pragului de îndatorare nu este reglementat, deocamdată, ci este lăsat la nivelul băncilor, în funcţie de reyultatele testelor de stres, multe din bănci acordând credite populației doar până la un prag de 70%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că BNR așteaptă recomandarea Comitetului de Supraveghere Prudențială, adăugând că „în mixul de politici fiscal-monetare probabil că vom pune și aceste măsuri macroprudențiale” de limitare a creditării populației, care a început să îngrijoreze.

La mixul de politici fiscal monetare s-a referit şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, marţi, participant la rândul lui la şedinţa de luni a Comitetului de Supraveghere, dar care nu susţine limitarea gradului de îndatorare pentru populație.

„Nu sunt în favoarea unei plafonări, şi încă foarte joase, pe această creditare. (…) Trebuie să lăsăm populaţia, pentru că este normal să apeleze la astfel de instrumente de creditare pentru nevoile pe care le au în derulare”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.


Ministerul Finanțelor (MFP) va analiza argumentele pro și contra și va face o propunere Guvernului, care să o susțină în Comitelul de Supraveghere, a mai spus ministrul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: