luni

22 iulie, 2024

19 octombrie, 2018

România ar trebui să fie mai prudentă cu creșterea economică pe termen scurt, care dezechilibrează contul curent și bugetul, potrivit lui Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

„În România, având în vedere pericolele care vor veni, aţi dori să aveţi o creştere nu atât de rapidă a deficitului de cont curent, poate aţi vrea o presiune mai mică pe inflaţie sau să ţineţi deficitul fiscal sub control, a spus Hans Timmer, într-o conferință desfășurată  la București.

Astfel că, „în loc să vă concentraţi pe stimularea creşterii pe termen scurt, focusul trebuie să fie mai mult pe problemele pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie să fiţi foarte prudenţi„, a declarat  economistul Băncii Mondiale, citat de Agerpres.


Altfel, „pentru toate ţările va veni un moment când vom plăti pentru toate acestea dacă nu suntem foarte prudenţi acum”, mai ales în condiţiile marilor schimbări tehnologice.

„Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie într-un fel pe care nu l-am văzut destul de des în trecut. Iată de ce este foarte important să fiţi foarte prudenţi în politicile pe care le adoptaţi”, spune Hans Timmer.

România va avea nevoie de „toate plasele de siguranţă în următoarea perioadă”. Pentru asta creşterea deficitului de cont curent ar trebui să se oprească, iar situaţia fiscală şi „datoriile din sectorul privat să nu scape de sub control”.

Taxarea muncii

Sistemul fiscal ar trebui reconstruit în conformitate cu noile coordonate ale economiei moderne și astfel încât inegalitățile să se diminueze și să de evite marile probleme fiscale ale asigurărilor sociale, pentru că acestea nu lucrează pentru oamenii din noua economie.


Inclusiv sistemul cotei unice de impozitare trebuie reevaluat astfel încât să se asigure un echilibru între stimulentele economice şi cele sociale.

„Nu venim cu recomandări specifice, dar guvernele şi societăţile vor trebui să regândească reglementările existente pe piaţa muncii, să le facă mai flexibile, ca să pregătim toată societatea pentru ce va urma. Nu poţi să rămâi cu reglementările din economia veche, de până acum„, a subliniat Hans Timmer.

Sistemul de taxare a pieţei muncii trebuie regândit „ în coordonare cu alte state din regiune, nu doar să faceţi mici schimbări. Nu vă putem spune noi care este soluţia, dar trebuie să analizaţi totul, inclusiv cota unică şi dacă ar fi bine să implementaţi un sistem de taxare progresivă”, a susţinut Hans Timmer.

Este dificil să faci asta, capitalul poate pleca ușor către alte țări, dar pentru a reduce anxietatea produsă de sentimentul nedreptății, este important să te gândești la asta. Trebuie să te gândești dacă taxele ar trebui să devină mai progresive din nou, doar dacă finanțează o siguranță universală, care este importantă”, a mai arătat hans Timmer.

Politicienii „pierd voturi din zona populaţiei tinere este faptul că sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile, astfel că ţările trebuie să-şi regândească sistemele sociale şi reglementările de pe piaţa muncii, aşa încât să nu mai fie avantajaţi doar cei cu joburi permanente”, a spus el, prezentând concluziile unui studiu al băncii pe această temă.

Oficialul Băncii Mondiale Timmer a amintit că piaţa muncii a evoluat, odată cu tehnologia, iar tinerii nu mai au, ca pe vremuri, joburi clasice, permanente, de unde să iasă la pensie.

„Oamenii în vârstă votează, cei tineri nu votează sau pleacă din ţară. Preferinţele celor mai în vârstă nu sunt aceleaşi. De exemplu, le pasă mai puţin de mediu şi de ce ceea ce contează pentru tineri”.

Politicienii „trebuie să înceapă să gândească mai departe decât beneficiile pentru cei în vârstă, pentru că vrem ca tinerii să rămână în ţară. Şi cei bătrâni au nevoie de tineri să aibă grijă de ei. Trebuie să pregătim societatea pentru noua tehnologie, e important, e mai important decât să satisfaci oamenii care încă trăiesc în vechea economie. Sistemul actual de pensii şi asigurări nu mai lucrează pentru noua economie, iar tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem”, a mai arătat economistul Băncii Mondiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: