luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2012

Guvernul trebuie să rezolve provocările legate de administraţia publică dacă vrea să aibă succes pe termen mediu, deoarece amânarea unor reforme necesare de mult timp au erodat perspectivele economice, a declarat, vineri, vicepreşedintele regional al Băncii Mondiale, Philippe Le Houreou, citat de Mediafax.

El s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta, cei doi participând la conferinţa cu tema „Modernizarea Administraţiei Publice în România”.

„Guvernul trebuie să rezolve provocările legate de administraţia publică dacă vrea să aibă succes pe termen mediu. Este clar că şansele de creştere economică sunt influenţate de calitatea administraţiei publice. Amânarea unor reforme necesare de mult timp au erodat perspectivele economice, iar, invers, creşterea calităţii actului de guvernare poate aduce beneficii concrete”, a spus Le Houreou.


Acesta a arătat că o administraţie publică onestă şi instituţii de reglementare imparţiale sunt în măsură să atragă investiţii care să asigure o creştere economică sănătoasă.

„Reforma administraţiei publice este critică pentru dezvoltarea României pe termen lung şi pentru capacitatea sa de a absorbi fonduri europene pe termen mediu. O administraţie publică profesionistă şi onestă este o componentă critică a unui mediu de afaceri sănătăos. În mod particular, instituţii de reglementare competente, de încredere şi imparţiale, care să fie capabile să aplice şi să impună mecanismele de piaţă, sunt esenţiale pentru încrederea investitorilor. Totodată, o administraţie publică competentă este esenţială pentru un sistem fiscal sănătos şi pentru utilizarea efcientă a resurselor publice în vederea creşterii investiţiilor”, a mai declarat vicepreşedintele Băncii Mondiale.

Premierul Victor Ponta a mulţumit pentru faptul că board-ul Băncii Mondiale a aprobat, marţi, acordarea unui împrumut în valoare de 1 miliard de euro către statul român şi a arătat că pentru Guvern prioritară va fi implemnetarea proiectelor convenite cu instituţia financiară.

În acest context, Ponta a arătat că Guvernul nu mai este sub presiunea alegerilor, dar trebuie să confirme, prin măsuri economice şi sociale, încrederea acordată de populaţie.


„Pentru Guvernul actual, duminică s-a închis un episod de campanie electorală şi toate energiile Executivului sunt puse, începând cu ziua de duminică, în direcţia unor măsuri de reformă structurală, de sprijin pentru economie şi pentru reformele sociale, pentru că imediat ce se încheie campaniile electorale ne întoarcem la faimoasa expresie «it’s about economy». Orice Guvern, oricât de bune rezultate are în alegeri, dacă nu începe imediat să dovedească capacitate administrativă, creativitate în zona economică şi socială, mai devreme sau mai târziu îşi pierde acest sprijin popular”, a spus Ponta.

Banca Mondială a oferit României asistenţă tehnică în cadrul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

Proiectul a fost implementat de către Secretariatul General al Guvernului, cu asistenţa tehnică oferită de Banca Mondială, în perioada 15 septembrie 2011-14 mai 2012 şi a avut o valoare totală eligibilă de 6,96 milioane lei, dintre care contribuţia SGG nerambursabilă a fost de 2,4 milioane lei.

În urma analizelor sectoriale efectuate în cadrul proiectului, au fost stabilite planuri de acţiune, elaborate pe baza recomandărilor Băncii Mondiale, pentru dezvoltare regională, energie, mediul, sănătate, învăţământ superior.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: