Avocatul Poporului i-a cerut oficial ministrului Educației să modifice regulile de admitere la facultate, la master și la doctorat, pentru că metodologia de admitere la studiile universitare ar face posibilă discriminarea etnică.
Metodologia aprobată prin ordin de ministru, „creează premisele unei discriminări între cetățenii români aparținand minorităților naționale și ceilalți cetățeni români, din punct de vedere al certificării competențelor lingvistice”, spune o scrisoare trimisă Ecaterinei Andronescu de instituția condusă de Renate Weber, potrivit Edupedu.ro, .
Metodologia Ministerului Educației le lasă universităților libertatea să introducă examen de limbă pentru candidații aparținând minorităților naționale, spune documentul trimis de Avocatul Poporului
Avocatul Poporului a confirmat că a cerut Ministerului Educației să modifice regulile de admitere la facultate, la master și la doctorat, la solicitarea Edupedu.
Instituția „s-a sesizat din oficiu, în data de 10 iulie 2019, ca urmare a analizării legislației specifice, realizată la nivelul Departamentului drepturile omului, egalitate de șanse între bărbați și femei, culte religioase și minorități naționale”, potrivit documentului citat.
Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, reglementează faptul că persoanele aparținând minorităților naționale au dreptul să studieze și să se instruiască în limba maternă, la toate nivelurile, tipurile și formele de învățământ preuniversitar, în condițiile legii.
În cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limbile minorităților naționale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepția disciplinei Limba și literatura română.