19 iulie, 2019

Avocatul Poporului a primit 10 petiţii în care i se cere să atace la CCR orodnanța de urgență prin care a fost aprobat Codul administrativ, informează un comunicat al instituției conduse acum de Renate Weber. O decizie nu se întrevede curând, întrucât analiza ordonanței este „o activitate laborioasă, care necesită timp”, menționează comunicatul.

Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ a fost publicată, pe 5 iulie, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern, dar a fost deja modificată, inclusiv săptămâna aceasta.

Printre cei care solicită intervenția Avocatului Poporului, singura instituție ce poate sesiza CCR în cazul orodnanțelor d eurgență, se numără USR și PNL. Printre motivele invocate se numără şi lipsa caracterului de urgenţă a actului normativ adoptat de Guvern.


Prezentăm integral comunicatul Avocatului Poporului:

Avocatul Poporului a primit, până în prezent, un număr de 10 petiţii, atât de la persoane fizice cât şi de la persoane juridice, având ca obiect sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Avocatul Poporului examineaza constituţionalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului său constituţional de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor. Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă, presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) şi identificarea eventualelor vicii de constituţionalitate prin raportare la legislaţia incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ.

Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune şi analiza jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constituţionalitate vor fi comunicate atât petenţilor cât şi publicului.


Noutăți aduse de OUG:

  • modificări pentru „clarificarea” procedurii legate de trecere a unui bun din domeniul public al statului în cel al unităţilor administrativ teritoriale –  ministerele pot iniţiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităţilor administrativ teritoriale
  • a fost modificat articolul referitor la folosirea limbii minorităţilor naţionale, în sensul în care autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare
  • şeful statului este obligat să se pronunţe în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: