marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 aprilie, 2018

Avocatul Elenei Udrea a anunțat vineri instanța care judecă Dosarul Bute că fostul ministru al Dezvoltării are statut de refugiat politic în Costa Rica.

Informația a fost furnizată chiar la ultimul termen al acestui caz în care se așteaptă decizia definitivă.

În prima instanță, Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.


Statutul de refugiat i-ar fi fost acordat pe 21 martie, la mai puțin de două luni de la sosirea în Costa Rica.

Procurorii susțin însă că nu are încă acest statut, este doar un un „carnet” cu valabilitate limitată, timp de un an, până la finalizarea analizării cererii.

Cererea ar fi fost depusă pe 22 februarie, puțin după ce a sosit în Costa Rica, iar în martie a avut un interviu în fața autorităților de profil. Procedura de acordare a statutului durează însă mult mai mult.

Potrivit avocatului, ea beneficiază de protecție din partea țării gazdă, fiind imposibilă extrădarea.


Elena Udrea și Alina Bica (fost șef DIICOT), se află de mai multe luni în Costa Rica. Ambele sunt judecate în mai multe dosare și au susținut în fața judecătorilor, prin avocații care-i reprezintă, că au probleme de sănătate și nu pot reveni în țară. Udrea spunea, imediat după plecarea din țară că se află în Grecia, unde urmează anumite proceduri medicale, pentru că este însărcinată cu gemeni și probleme probleme de sănătate.

După ce un român le-a fotografiat pe cele două în Costa Rica, ea a recunoscut că a ajuns acolo, în vizit la niște prieteni.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanţa a mai dispus atunci ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: