sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 martie, 2019

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, în unanimitate, proiectul de OUG prin care ministrul Justiției dorește să modifice controversata OUG 7, cauza protestului fără precedent al magistraților.

„Motivarea este în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu”, au transmis reprezentanţii CSM.

Procurorul general, Augustin Lazăr, pledează în continuare pentru abrogarea integrală a orodnanței:


Nu ar trebui să discutăm despre compromisuri, ci despre abrogarea integrală a unei ordonanţe vătămătoare pentru justiţia română, precum şi despre asumarea răspunderii în legătură cu o conduită care în niciun caz nu poate fi caracterizată ca fiind de cooperarea loială cu instituţiile justiţiei, din păcate.

Documentul, pus în urmă cu o zi în dezbatere publică, urma să fie aprobat în ședința de marți a Guvernului, programată să înceapă al ora 14.00.

Avizul este consultativ, dar ignorarea poziției magistraților ar putea fi considerată ca o provocare și ar confirma miza uriașă ascunsă în prevederile excluse de ministrul Tudorel Toader din orice negociere – articolele referitoare la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cărei i-au fost conferite puteri sporite.

Reaminitm că pentru OUG 7 nu a existat aviz al CSM.


Printre reglementările controversate se numără și o prevedere considerată neconstituțională și care oprește decizia pescoate Secția de sub controlul ierarhic al procurorului general:

Art. 14 pct. 4 din OUG nr. 7/2019, care modifică art. 881 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, introduce un nou alineat

Ori de câte ori Codul de procedură sau alte legi speciale fac trimitere la << procurorul ierarhic superior>> în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia. 

Dispoziția art. 14 pct. 4 din O.U.G. nr. 7/2019 încalcă principiul controlului ierarhic consacrat în art.132 alin.1 din Constituție.

OUG 7 a declanșat cele mai mari proteste de după 1989 ale magistraților, iar marți încă se anunțau instanțe și parchete care se alăturau mișcării sau își radicalizau forma de protest. Numărul acestor instituții se apropie de 100.

Mișcarea este suținută de populație, în mai multe orașe organizându-se manifestații în cele două săptămâni de la adoptarea OUG 7.

De asemenea, s-au declarat solidari cu magistrații cadrele de la facultățile de Drept din Universitățile Babeș – Bolyai Cluj Napoca și București, actorii de la mai multe teatre din țară, organizații ale studenților de la Drept, precum și profesorii și studenții de la Facultatea de Litere, din Universitatea București.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: