vineri

19 aprilie, 2024

4 iulie, 2022

Omenirea se confruntă cu o „furtună perfectă” de crize care accentuează inegalitatea dintre nord și sud, a avertizat secretarul general al ONU, potrivit The Guardian.

Diviziunea nu este doar „inacceptabilă din punct de vedere moral”, ci și periculoasă deoarece amenință și mai mult pacea și securitatea într-o lume deja conflictuală, susține António Guterres.

Crizele alimentare, energetice și financiare globale declanșate de războiul din Ucraina au lovit țările care se confruntau deja cu efectele pandemiei și ale crizei climatice, inversând tendința de convergența care se conturase între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, a comentat oficialul ONU.


„Inegalitățile sunt în creștere și în interiorul țărilor, dar acum se adâncesc într-un mod inacceptabil din punct de vedere moral între nord și sud și acest lucru creează o divizare care poate fi foarte periculoasă din punct de vedere al păcii și securității”, a declarat António Guterres.

Cea mai mare preocupare a sa este modul în care problemele globale măresc decalajul dintre bogați și săraci.

„Ceea ce este îngrijorător este că trăim într-o furtună perfectă. Pentru că toate crizele contribuie la creșterea dramatică a inegalității în lume și la o deteriorare gravă a condițiilor de viață ale celor mai vulnerabile populații”, a comentat secretarul general ONU.

Crizele vor provoca proteste, revolte și violență

La începutul acestei luni, șeful Programului Alimentar Mondial al ONU a avertizat că zeci de țări dependente de grâu din Rusia și Ucraina riscă să se confrunte cu proteste, revolte și violență politică, pe măsură ce prețurile alimentelor de la nivel mondial va crește.


Dintre toate crizele cu care se confruntă lumea, criza climatică este cea mai îngrijorătoarea, consideră Guterres. Întrebat ce părere are despre faptul că multe state europene au anunțat măsuri de redeschidere a minelor de cărbune ca răspuns la restricțiile de gaze ale Rusiei, secretarul general ONU a comentat că acesta „este inamicul numărul unu al acțiunii climatice”.

El a cerut țărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică să elimine treptat toate centralele pe cărbune până în 2030 și altor țări până în 2040.

Germania, o țară dependentă în mare măsură de gazul rusesc, a anunțat că va redeschide centralele pe cărbune pentru a-și asigura necesarul de energie, ca urmare a restricțiilor Rusiei privind fluxurile de gaze. Franța a semnalat că ar putea redeschide la rândul său o centrală de cărbune din cauza situației din Ucraina.

Guterres a precizat că războiul a evidențiat dependența noastră de combustibilii fosili. „Instabilitatea de pe piața combustibililor fosili este cea care creează aceste efecte dramatice asupra creșterii prețurilor la energie și contribuie la creșterea prețurilor la alimente și la situația financiară extrem de dificilă a multor țări în curs de dezvoltare. Dacă lumea ar fi investit masiv, așa cum ar fi trebuit în ultimul deceniu, în surse regenerabile, astăzi ne-am afla într-o situație complet diferită.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: