SUA intenționează să-și sporească prezența militară în Europa, ca parte a intensificării apărării în regiune , în lumina invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunțat, miercuri, președintele Joe Biden, adăugând că în România ar urma să fie detașată o brigadă de 5.000 de soldați, potrivit Euractiv.
Declarațiile au fost făcute la începutul reuniunii liderilor NATO de la Madrid.
„SUA vor îmbunătăți poziția forțelor americane în Europa și vor răspunde la schimbarea mediului de securitate”, a declarat Joe Biden, adăugând că intenționează „să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”.
SUA și-au consolidat prezența în regiune, cu puțin timp înaintea invaziei ruse de la sfârșitul lunii februarie, adăugând aproximativ 20.000 de soldați la cei 80.000 care se aflau anterior în Europa.
Vorbind alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Biden a anunțat că SUA plănuiește să stabilească un „cartier general permanent” pentru Corpul 5 de armată al SUA în Polonia.
Alte decizii ale Washingtonului:
- va trimite 5.000 de soldați ca parte a unei brigăzi rotative cu cartierul general în România;
- va spori dislocarea rotativă în Statele Baltice;
- va trimite escadroane suplimentare de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit;
- va staționa dispozitive suplimentare de apărare aeriană în Germania și Italia;
- va trimite două distrugătoare navale în Spania.
Joe Biden a precizat că summitul liderilor NATO de la Madrid „va face istorie”, iar desfășurarea suplimentară a SUA „trimite un mesaj inconfundabil că NATO este puternică și unită”.
„Într-un moment în care Putin a spulberat pacea în Europa (. . .), SUA și aliații săi se ridică la nivelul așteptărilor, demonstrând că NATO este mai necesară acum ca niciodată”, a spus Biden.
NATO își propune, de asemenea, să aibă până la 300.000 de militari pregătiți pentru desfășurare în caz de conflict, parte a unei forțe de răspuns extinse a Alianței.
De asemenea, Rusia va fi drept „principala amenințare” a NATO în noul concept strategic al alianței, în timp ce anterior a fost clasificată drept „partener strategic” al NATO.