duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2022

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, anunță The Guardian.

93 de țări au votat în favoarea moțiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut. În cursul zilei, înaintea votului, Moscova a transmis că va considera inclusiv statele care se abțin la vot drept țări ”neprietenoase”.

Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.


În proiectul de rezoluție votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” față de criza actuală a drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.

Rezoluția a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în orașul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forțele rusești s-au retras din localitate.

Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina şi a cerut eforturi rapide, suplimentare.

Adunarea Generală a ONU – care are 193 de membri – avea nevoie de un vot favorabil de două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliul Drepturilor Omului.


Proiectul de rezoluție, inițiat de SUA, a fost cosponsorizat de peste 50 de state membre ale ONU.

Rusia acuză SUA de „colonialism” în materie de drepturile omului

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Ghennadi Kuzmin, a cerut tuturor statelor membre ONU să respingă rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul drept „un precedent periculos”.

„Astăzi nu este nici timpul, nici locul pentru teatru”, a spus diplomatul rus în fața adunării generale. „Proiectul de rezoluție pe care îl analizăm astăzi nu are nicio legătură cu situația reală a drepturilor omului pe teren”, susține Kuzmin.

Votul privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o încercare a Statelor Unite de a-și menține poziția dominantă și controlul total pentru a-și continua încercarea de colonialism în domeniul drepturilor omului în relațiile internaționale”, a acuzat reprezentantul rus. 

El a mai declarat că țara sa „respinge acuzațiile neadevărate, bazate pe evenimente înscenate și falsuri de largă circulație”.

China, vot împotrivă

Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că țara sa va vota împotriva acestei măsuri. „A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” și „va produce consecințe grave”, a declarat oficialul chinez înainte ca rezoluția să fie votată.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: