joi

2 mai, 2024

1 noiembrie, 2021

Prețurile locuințelor din SUA ating noi maxime și nu par a-și tempera ascensiunea, scrie CNN.

Creșterile sunt antrenate de niveluri minime record ale dobânzilor, dar și de convingerile investitorilor și economiștilor că piața imobiliară are o capacitate unică de a face față inflației.

”Aceasta este starea actuală a pieței imobiliare din America, dar ar putea descrie la fel de bine bula imobiliară din SUA care a început în 2004 și s-a spart în 2007, când prăbușirea prețurilor a făcut ravagii în economia și sistemul financiar global”, scrie publicația.


Marea Recesiune, cea mai profundă criză suferită de SUA de la Marea Depresiune, a dus la șomaj masiv și de lungă durată, precum și cea mai mare distrugere a avuției gospodăriilor americane din istoria națiunii.

Majoritatea economiștilor și investitorilor nu sunt concentrați la ora actuală pe piața imobiliară ci pe factorii care afectează vizibil economia, cum ar fi deficitul de forță de muncă, inflația care a atins maximul ultimului deceniu, blocajele de pe lanțurile de aprovizionare și pandemia, scriu jurnaliștii străini care avertizează că nici înainte de spargerea anterioarei bule nimeni nu era atent la piața imobiliară.

Ritmul de creștere a prețurilor, peste cel din bula anterioară

Prețul locuințelor crește accentuat. Recordul anterior a fost stabilit în toamna lui 2005, când avansul lunar era de circa 14,4%, potrivit datelor Case-Shiller. Piața imobiliară din SUA a spart această bornă în aprilie 2021, fiecare lună ce a urmat aducând un nou record. Creșterile anuale ale prețurilor sunt în prezent de aproape 20%.

Prețul mediu al unei locuințe depășește 350 de mii de dolari. Acest nivel este cu o treime peste cel din punctul maxim al bulei imobiliare din 2007. Pe de altă parte, majoritatea indicatorilor arată că accesibilitatea locuințelor a scăzut, cu toate că ratele ipotecare sunt plătite la timp, grație dobânzilor foarte scăzute.


Economiștii prognozează și mai multe creșteri ale prețurilor în viitor. Goldman Sachs estima la începutul acestei luni că prețurile vor crește cu încă 16% până la sfârșitul anului 2022.

Majoritatea previziunilor nu par a indica un crah substanțial.

„Piața imobiliară este scăpată de sub control. Nu este sustenabilă. Este supraevaluată, întinsă la maximum și vulnerabilă pe măsură ce ratele (ipotecare, n.r.) cresc, iar accesibilitatea scade”, a comentat Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, adăugând totuși că nu se așteaptă la o prăbușire.

„Nu cred că vom vedea scăderi ale prețurilor de 20% până la 30% din nou”, a declarat și Dean Baker, economist senior și co-fondator al Centrului pentru Politică și Cercetare Economică, avertizând totuși că și o creștere modestă a ratelor dobânzilor ar putea determina o scădere a prețurilor locuințelor cuprinsă între 5% și 8%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: