sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 noiembrie, 2013

Instituțiile europene au ajuns marți dimineața la un acord privind bugetul Uniunii Europene pe anul 2014, care prevede venituri de 142,6 miliarde de euro și cheltuieli de 135,5 miliarde de euro.

Aproximativ două treimi din bugetul total pe 2014 vor fi cheltuite pe subvenții acordate agriculturii și pentru construcția de drumuri în statele sărace din estul și centrul Europei, între care se numără și România.

După 16 ore de negocieri, la ora 4.00 marți dimineața, 12 noiembrie, comisarul european al Bugetului, Janusz Lewandowski, a anunțat că s-a ajuns la un acord nu numai asupra bugetului 2014, ci și pe amendamentele aduse bugetului pe 2013. La structurarea proiectului trebuiau armonizate punctele de vedere ale Comisiei, Consiliului European și ale Parlamentului European.


Este ”un buget de austeritate”, cu 6% mai mic decât cel din anul precedent.

Poziția inițială a Comisiei era ca veniturile să fie de 142,6 miliarde de euro și cheltuielile să ajungă la 136,1 miliarde euro.

Consiliul își dorea venituri de 142,2 miliarde de euro și 135 miliarde de euro, plăți. Cele mai mari sume apăreau în propunerea Parlamentului European – 143,1 miliarde de euro la venituri și 136,4 miliarde de euro cheltuieli.

Potrivit comisarului Bugetului, acesta reprezintă și un pas crucial în direcția adoptării viitorului buget pe termen lung al Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual pentru 2014 – 2020.


Înțelegerea referitoare la bugetul pe 2014 include și 3,9 miliarde de euro destinate creării de joburi pentru tineri, training și ucenicie, într-o Europă unde aproximativ 19 milioane de tineri sunt în afara pieței muncii. ”O picătură într-un ocean”, au spus criticii bugetului citați de Reuters, o sumă departe de necesarul pentru rezolvarea problemei șomajului în rândul tinerilor.

Bugetul UE, de 142,6 miliarde de euro reprezintă aproximativ un procent din Produsul Intern Brut cumulat al Uniunii.

Următorul pas spre finalizarea procesului este aprobarea formală a bugetului pe 2014 în plenul Consiliului European, dar și în plenul Parlamentului European

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: