vineri

29 martie, 2024

24 august, 2016

ns2Legitimitatea proiectului Nord Stream 2- conducta de gaze care să lege Rusia de Germania- este serios afectată de bariere politice și de reglementare, anunță EurActiv, care publică marți o analiză a profesorului Jack Sharples, lector al Universității Europene din St. Petersburg și inițiator al proiectului Gazprom Monitor.

Potrivit profesorului Sharples, în a doua jumătate a lunii iunie o decizie a UOKiK (Consiliul Concurenței din Polonia) a blocat formarea unui joint-venture pentru construcția și operarea conductei de gaze și a determinat o decizie ulterioară a consorțiului Nord Stream 2 care a retras solicitarea formală de aprobarea constituirii acestui  joint-venture.

Situația, scrie EurActiv, va avea impact semnificativ asupra controversatului proiect. În acest moment,  există două probleme în termeni de finanțare:

  • În primul rând, Nord Strean 2 pierde contribuțiile financiare directe ale membrilor din consorțiu care nu sunt asociați ai Gazprom.
  • În al doilea rând, proiectul devine mai riscant din perspectiva atragerii de împrumuturi de finanțare– o asociere în care pe lângă Gazprom mai sunt alte 5 reputate companii europene din domeniul energiei este mult mai atractivă pentru investitori decât Gazprom singur.

În afara problemelor financiare se constată și pierderea suportului politic. Membrii europeni ai consorțiului au făcut un lobby puternic în favoarea Nord Stream 2 în țările din care provin: Wintershall și Uniper în Germania, Engie în Franța, OMV în Austria și Shell în Marea Britanie și Olanda.

grafik_a_01_ekon_nord-stream_1448968229318849Acum că a fost blocată constituirea joint-venture-ului este mai dificil pentru aceste mari companii europene să ceară public suport pentru demararea proiectului.

Pierderea suportului financiar și politic, cel puțin a componentei de lobby, pune sub semnul întrebării acest proiect energetic.

Din punct de vedere financiar, Gazprom va avea dificultăți să susțină singură Nord Stream 2 din moment ce este este deja formal angajată în alte două de aceeași anvergură: Turkish Stream și conducta Siberia-China.


Și chiar dacă Gazprom va găsi resursele necesare să  finalizeze pe cont propriu lucrarea nu este foarte clar dacă i se va permite de către UE să opereze singură, la capacitate maximă, conducta Nord Stream 2.

Gazprom este deja în atenția reglementatorului european de concurență care cercetează eventualul monopol al Gazprom în relația energetică cu state din UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: