sâmbătă

27 aprilie, 2024

1 iulie, 2022

Procurorii au reținut pe fosta directoare a BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, pe partenerul acesteia și o a treia persoană, potrivit G4media. Sunt numai 3 din cele 15 persoane acuzate că au delapidat, prin sute de transferuri ilegale, 23,5 milioane de lei din banii companiei care administrează fonduri de pensii private.

Chiar dacă banii companiei de administrare sunt separați de cei ai fondului, care sunt ținuți de un depozitar special desemnat, scandalul poate submina, pe nedrept, încrederea în pensiile private, menite să compenseze capacitatea incertă a sistemului public de pensii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) retrăsese, în luna mai, aprobarea de a ocupa funcția de director general Alinei Cecilia Andreescu, care primise o amendă contravențională de 100.000 de lei, pentru „efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA”.


După cele 48 de percheziții de joi dimineață în 12 județe și în Capitală, Poliția a comunicat că „în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii”, spune un comunicat al Poliției.

Au mai fost „puse în aplicare 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj”.

Delapidare din comisioanele percepute de societatea de administrare

Este vorba de banii societății de administrare și nu de cei ai participanților la fondul de pensii private, a ținut să precizeze ASF, prin directorul său de comunicare, Daniel Apostol și societatea însăși.

„ASF a intervenit prompt cu sancționarea drastică a conducătorilor acestui administrator. Am și sesizat atunci organele. Am sancționat fapte care au afectat banii administratorului de fonduri. Nu au afectat fondul de pensii în sine, ci banii proveniți din comisioanele percepute de aceste firme pe contribuțiile cetățenilor la pilonul II și pe administrarea activului net”, a declarat Daniel Apostol, pentru Digi24.


„Conform legii, precizam că administratorul BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) își desfășoară operațiunile curente în conturi separate față de fondurile de pensii unde au dețineri participanții. Prin urmare, accesul la aceste fonduri nu este posibil, iar deținerile participanților nu aveau cum să fie afectate de această situație”, spune SAFPP, citat de Economedia.

BRD Pensii Private este cel mai mic fond de pensii private obligatorii, după valoarea activului net (3,556 milioane lei) și după numărul de participanți, 514.002 persoane, la finalul lunii mai.

Managementul fondului nu a reușit decât cea mai mică rată de rentabilitate anualizată, 3,5920% în martie 2022. Toate celelalte fonduri din aceeași categorie au rate de rentabilitate de peste 4,49%, cel mai mare fiind de  4,9447%, potrivit raportului ASF pe Trimestrul 1.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: