marți

14 mai, 2024

10 mai, 2023

Ancheta Serviciului Național de Investigații referitoare la explozia produsă în apropierea limuzinei blindate a procurorului șef din Bulgaria, Ivan Gheșev, cercetează și varianta unei puneri în scenă, a declarat adjunctul procurorului general, Borislav Sarafov, citat de Euractiv.

Comentariile ce au urmat imediat după incidentul produs pe 1 mai, când procurorul general al Bulgariei a scăpat din ceea ce a fost considerat un atentat la adresa acestuia, spuneau că numai o întâmplare fericită i-a salvat pe acesta și familia sa de la un sfârșit tragic.

Vinerea trecută, însă, ministrul interimar de Interne, Ivan Demerdzhiev, a declarat că procurorul Gheșev se afla în mașină doar cu garda de corp și șoferul. De asemenea, acesta a explicat că procurorul șef Gheșev folosește cea mai protejată mașină de care dispune statul, o blindată ce este mai sigură chiar și decât mașina președintelui, iar explozia a deteriorat doar farul autovehicului.


Procurorul șef bulgar l-a făcut responsabil pe adjunctul său, Borislav Sarafov, pentru informațiile contradictorii privind atentatul.

Provocat de remarcele șefului său, Sarafov a replicat că Gheșev este cel care l-a indus în eroare în legătură cu prezența familiei în mașină.

(Citește și: „Procurorul general al Bulgariei, ţinta unui atentat, a scăpat nevătămat„)

Gheșev se află zilele acestea în SUA, unde anumiți analiști speculează că își negociază neincluderea pe lista Magnitsky

În Bulgaria s-a speculat încă din ziua exploziei că atacul a fost pus în scenă de Geșhev, care a căzut în dizgrația patronilor săi politici. „Nu pot exclude că, pierzând protecția păpușarilor, încearcă să facă o înțelegere cu serviciile secrete americane – de exemplu, să nu fie inclus pe lista Magnitsky, în schimbul unor informații compromițătoare despre Boyko Borisov, Ahmed Dogan (președintele de onoare al partidului minoritar turc DPS – n. red.) și despre mafia bulgară în general”, a declarat pentru Euractiv.bg avocatul Mihail Ekimdzhiev.

Până acum, SUA au sancționat nouă bulgari pentru corupție în temeiul Legii Magnitsky Globale, inclusiv pe fostul ministru de finanțe al lui Boris Borisov, Vladislav Goranov.

(Citește și: „Statele Unite sancționează 3 oligarhi bulgari și 64 de companii ale acestora„)


Potrivit avocatului Ekimdzhiev, unul dintre efectele pozitive ale cazului este că s-a văzut clar neîncrederea totală pe care populația o are față de Gheșev și parchet: „Probabil, scenariștii înșiși au fost surprinși de reacția publicului. Și această reacție i-a făcut să realizeze că Gheșev nu era calul potrivit pe care să parieze. Chiar și nu numai pentru experți, ci și în ochii publicului larg”.

„Procedurile disciplinare ar trebui să fie inițiate imediat atât împotriva lui Gheșev, cât și împotriva lui Sarafov, pentru prejudicierea prestigiului justiției cu acest vodevil ridicol în care a fost târâtă societatea bulgară”, a adăugat avocatul Ekimdzhiev.

****

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: