Mai multe organizaţii guvernamentale din Europa, inclusiv din România, au fost victima unui atac informatic prin intermediul unui aplicaţii de tip malware, creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale, a anunţat Kaspersky Lab România, subsidiara grupului rus Kaspersky.
Malware-ul este o aplicaţie software creată pentru a fi instalată şi a rula pe un sistem informatic fără consimţământul proprietarului.
„Experţii Kaspersky Lab au publicat un nou raport de cercetare ce analizează o serie de incidente de securitate în cadrul cărora au fost utilizate exploit-urile PDF din Adobe Reader (CVE-2013-6040) descoperite recent şi un nou program malware, foarte specializat, numit MiniDuke. MiniDuke a fost folosit săptămâna trecută pentru a ataca mai multe organizaţii guvernamentale şi instituţii din întreaga lume”, se arată într-un comunicat al Kaspersky Lab România, citat de Mediafax.
Potrivit analizei Kaspersky Lab, mai multe ţinte importante au fost deja compromise de atacurile MiniDuke, inclusiv instituţii guvernamentale, din Ucraina, Belgia, Portugalia, România, Cehia şi Irlanda.
În plus, un institut de cercetare, două think-tank-uri şi un furnizor din domeniul medical din Statele Unite, precum şi un institut de cercetare foarte cunoscut din Ungaria au fost, de asemenea, compromise.
„Acesta este un atac cibernetic foarte neobişnuit. Îmi amintesc acest tip de programare malware de la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000. Mă întreb dacă nu cumva aceşti programatori de malware, care au fost inactivi timp de mai mult de un deceniu, s-au trezit brusc şi s-au alăturat unui grup complex de infractori activi în lumea cibernetică”,a declarat fondatorul şi preşedintele Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky.
El a adăugat că aceşti programatori de malware au fost foarte eficienţi în trecut, creând viruşi foarte complecşi.
Pentru a compromite victimele, atacatorii au utilizat tehnici de inginerie socială foarte avansate, care implică trimiterea de documente PDF maliţioase către ţintele vizate.
Documentele trimise au fost create să pară foarte credibile pentru destinatari, având un conţinut bine construit, care să imite prezentările despre un seminar pe tema drepturilor omului (ASEM), strategia de politică externă a Ucrainei şi planurile NATO pentru ţările membre.
Înfiinţat în urmă cu 15 ani, Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producători mondiali de soluţii de securitate informatică. Compania furnizează sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam.
Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume.
Un răspuns
E o reclamă la „Kaspersky”!