sâmbătă

27 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2021

Băncile anticipează că vor păstra actualele standarde de creditare în ultimul trimestru din acest an în cazul împrumuturilor acordate populației, în timp ce în cazul creditelor destinate companiilor, unele bănci au o atitudine prudentă, estimând pentru T4 2021 înăsprirea condițiilor de creditare, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Națională a României (BNR).

”Pentru trimestrul următor, T4 2021, 89 la sută dintre băncile respondente au indicat menținerea standardelor de creditare, în timp ce restul de 11 la sută au estimat înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor atât la nivel agregat, cât și pentru creditele pe termen lung acordate corporațiilor. În același timp, se anticipează o ușoară relaxare a standardelor de creditare (-5,3 la sută procent net) pentru creditele pe termen scurt acordate corporațiilor”, se arată în sondaj.

Cererea de credit a consemnat o evoluție divergentă în trimestrul al treilea din acest an.


Pe segmentul creditelor acordate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, cele mai multe instituții de credit au raportat scăderea într-o anumită măsură a solicitărilor de împrumuturi.

În ceea ce privește creditele de consum, evoluția a fost contrastantă, băncile raportând fie scăderea moderată sau substanțială (44 la sută), fie menținerea constantă (26 la sută), fie creșterea moderată (30 la sută).

Riscul de credit, în creștere în majoritatea sectoarelor economice

Așteptările pentru ultimul trimestru al anului 2021 sunt de menținere relativ constantă sau de scădere moderată a cererii de credite din partea populației, în timp ce în cazul solicitărilor din partea companiilor, băncile estimează păstrarea relativ nemodificată a acestora.

Totodată, se observă o evoluție nefavorabilă a riscului de credit asociat creditării companiilor, instituțiile de credit considerând șase dintre cele 10 sectoare luate în calcul mai riscante în T3 2021.


Dintre acestea, cel mai riscant domeniu este apreciat a fi, în continuare, cel energetic (54 la sută procent net), fiind urmat de industrie și imobiliare (29 la sută procent net) și de turism, transport și construcții (28 la sută procent net). Pe de altă parte, riscul de credit s-a menținut relativ constant pentru sectoarele agricultură și comerț.

Prețul locuințelor crește, iar cererea de credite ipotecare scade

O pondere importantă a instituțiilor de credit (58 la sută) a raportat creșterea într-o anumită măsură a prețului mediu pe metru pătrat al unei locuințe în ultimele trei luni (T3 2021), restul de 42 la sută semnalând menținerea relativ constantă a acestuia.

Pentru trimestrul următor (T4 2021), majoritatea instituțiilor de credit (81 la sută) mizează pe menținerea nemodificată a prețurilor proprietăților imobiliare rezidențiale, în timp ce 19 la sută dintre acestea estimează creșterea într-o anumită măsură a prețurilor locuințelor.

Majoritatea instituțiilor de credit (60 la sută) au semnalat scăderea moderată a cererii de credite imobiliare în T3 2021, în timp ce 33 la sută consideră că aceasta a fost relativ constantă. În ultimul trimestru al anului, băncile autohtone, în proporție de 87 la sută, estimează păstrarea nemodificată a cererii de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri, restul instituțiilor de credit mizând pe scăderea moderată a acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: