Băncile din zona euro au înăsprit accesul la creditele ipotecare în trimestrul al treilea din acest an și se așteaptă ca această tendință să continue și în ultimele luni din 2021, potrivit unui sondaj realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) și citat de Reuters.
În România, BNR a decis la sfârșitul săptămânii trecute să majoreze avansul în cazul împrumuturilor investiție imobiliară.
Sondajul BCE nu a scos la iveală o schimbare a condițiilor de creditare pentru companii. Aceasta a indicat doar o înăsprire a condițiilor de accesare a împrumuturilor ipotecare pentru clienții de retail, precum și o înăsprire a clauzelor din aceste contracte.
”În cazul creditelor ipotecare, înăsprirea a fost generată de toleranța la risc a băncilor și de costurile de finanțare. În trimestrul patru din 2021, băncile se așteaptă la o înăsprire suplimentară a standardelor de creditare, dar nu estimează o modificare a cererii pentru creditele ipotecare”, notează specialiștii băncii centrale din zona euro.
Unele bănci au invocat motive ce țin de recomandările ”autorităților de supraveghere macroprudențială” – a căror misiune presupune inclusiv prevenirea bulelor financiare – pentru a justifica înăsprirea standardelor de creditare.
Din rândul celor mai mari economii ale zonei euro, Germania, Franța și Spania au raportat strângeri de curea în privința creditelor ipotecare. În Italia nu au avut schimbări semnificative.
Combinată cu o creștere a cererii, înăsprirea standardelor a rezultat într-o creștere a numărului de cereri de împrumuturi ipotecare respinse în Germania și Franța, potrivit datelor BCE.
Termenii și condițiile ipotecilor – în special raportul dintre suma împrumutată și valoarea proprietății, durata împrumutului și taxele suplimentare – au fost, de asemenea, mai puțin generoase în trimestrul al treilea decât în trimestrul precedent.
Băncile au continuat să își reducă marjele de profit, inclusiv pentru împrumuturile considerate riscante.
”Reducerile de marje din zona euro au fost antrenate de state precum Spania și Franța, unde acestea au scăzut în cazul împrumuturilor cu grad mediu de risc și de Italia, unde au scăzut la creditele cu risc mare, în vreme ce băncile germane au raportat o majorare a marjelor de profit”, se arată în raportul BCE.
Analiștii se așteaptă ca BCE să mențină dobânzile de politică monetară la nivelurile scăzute din prezent, dar să anunțe o încheiere a programului programului de achiziționare de active în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) începând cu martie 2022.