miercuri

21 februarie, 2024

21 ianuarie, 2023

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au lansat vineri un apel la consolidarea „suveranităţii” Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat, în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german, relatează AFP, citat de Agerpres.

Este o provocare cheie pentru UE „să garanteze că Europa devine şi mai suverană şi dispune de capabilităţi geopolitice pentru a modela ordinea internaţională”, scriu cei doi lideri europeni în FAZ, înainte de împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatul de la Elysée.

Potrivit lui Macron și Scholz, Europa trebuie să investească mai mult în forţele sale armate şi în industria sa de armament.


„Capacităţi europene îmbunătăţite şi un pilon european mai puternic în cadrul NATO fac din noi şi un partener mai puternic în faţa celuilalt mal al Atlanticului şi Statelor Unite – mai bine echipaţi, mai eficienţi şi mai puternici”, au subliniat cei doi lideri europeni.

Șase decenii de la Tratat

După luni de ezitare, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz sunt provocaţi să relanseze tandemul franco-german duminică la Paris, pentru a 60-a aniversare a Tratatului de reconciliere dintre cele două ţări.

Acest acord a făcut posibilă „depăşirea deceniilor, chiar secolelor, de rivalităţi amare şi războaie sângeroase între cele două ţări ale noastre din inima Europei”, au susţinut cei doi lideri.

Suveranitatea europeană nu ar trebui măsurată doar în termeni militari, ci şi pe baza capacităţilor de „rezilienţă şi de a acţiona într-o manieră prospectivă în domenii strategice”.


Acest lucru implică o diversificare a „bunurilor de aprovizionare strategică”, au adăugat Macron și Scholz.

De asemenea, Europa trebuie să facă totul pentru a „deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume”.

Macron şi Scholz citează ca alte obiective ca Europa să devină „un lider mondial în producţie şi inovare” şi că „progresul economic şi social merg mână în mână cu o tranziţie ecologică”.

(Citiți și: „Olaf Scholz a cerut SUA, la Davos, să nu discrimineze companiile UE: Protecționismul dăunează luptei împotriva schimbărilor climatice”)

Festivităţile se anunţă destul de formale duminică, cu o ceremonie la Sorbona dimineaţa, urmată de un consiliu de miniştri franco-german la Palatul Elysée, acelaşi care a fost amânat la sfârşitul lui octombrie pe fondul disensiunilor bilaterale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: