vineri

3 mai, 2024

26 octombrie, 2022

Președintele Franței și Cancelarul Germaniei iau masa de prânz împreună, miercuri, la Paris, dar relațiile lor sunt atât de încordate încât nu reușesc să se înțeleagă nici măcar dacă vor apărea împreună în fața presei.

Berlin a anunțat marți seara că va exista o apariție comună în fața camerelor de filmat – ceea ce este cel mai minor act de curtoazie diplomatică după întâlniri bilaterale. Un comunicat al Palatului Elysée emis după anunțul german a contrazis însă anunțul de la Berlin, scrie Politico.

Disputele pe o simplă apariție comună în fața presei constituie cel mai recent episod al unui conflict din ce în ce mai profund între cele mai mari două puteri ale UE.

Olaf Scholz merge singur la Beijing, deși Franța și-ar fi dorit o vizită în tandem


În ultimele săptămâni, Olaf Scholz și Emmanuel Macron s-au confruntat pe teme diverse, începând cu modul de a răspunde crizei energetice, până la cum trebuie să acționeze Europa la capitolul apărare sau în relația cu China.

Referitor la relația cu China: cancelarul Olaf Scholz merge peste câteva zile la Beijing împreună cu o delegație de oameni de afaceri. Președintele Emmanuel Macron și-a dorit ca această deplasare să fie una comună, franco-germană, dar cancelarul Scholz a refuzat.

Săptămâna trecută, aceste tensiuni au fost sesizate public, când tradiționala reuniune comună a guvernelor Franței și Germaniei a fost amânată pentru ianuarie, pe fondul unor diferențe majore cu privire la textul unei declarații comune, precum și a planurilor de vacanță ale unor miniștri germani.

Alte dezacorduri: energie, apărare. Și lipsă de curtoazie

Dezacordul dintre cele două guverne a fost, de asemenea, vizibil la summit-ul UE de săptămâna trecută de la Bruxelles pe tema energiei.


Nu sunt singurele dispute: Spre iritarea Franței, care auză Berlin că pune pauză proiectelor comune din domeniul apărării, Germania a acceptat să intre în programul de achiziție comună cu alte 13 state UE a unui sistem de apărare antiaeriană. Mai mult, Germania a anunțat un plan de achiziții de tehnică militară de 100 miliarde euro, cu cel mai mare beneficiar Statele Unite.

Jean-Louis Thiériot, vicepreședinte al comisiei de apărare din Adunarea Națională Franceză, afirmă: ”Situația este fără precedent și lucrurile se înrăutățesc rapid. În ultimele două luni, Germania a decis să pună capăt lucrărilor la proiectul elicopterului franco-german Tiger, a renunțat la patrule marine comune… Și aderarea la scutul de apărare aeriană este o lovitură mortală pentru relația de apărare”.

La sfârșitul lunii trecute, Parisul s-a simțit neglijat de Berlin când Olaf Scholz nu a găsit timp să vorbească cu prim-ministrul francez Elisabeth Borne: O întâlnire între cei doi lideri la Berlin a fost anulată deoarece cancelarul fusese testat pozitiv pentru coronavirus. Dar mai mulți oficiali francezi s-au plâns că și videoconferință aranjată ulterior a fost anulată.

Partenerii de coaliție ai SPD înțeleg frustrarea Franței

Oficialii francezi se plâng că Berlin nu îi tratează ca pe un partener apropiat. De exemplu, francezii susțin că nu au fost informați în avans cu privire la pachetul intern de 200 de miliarde de euro al Germaniei – și s-au asigurat că omologii lor din Berlin sunt conștienți de frustrarea lor.

„În discuțiile mele cu parlamentarii francezi, a devenit clar că oamenii din Paris doresc o coordonare mai strânsă și mai strânsă cu Germania”, a declarat Chantal Kopf, deputat din partea Verzilor, unul dintre cele trei partide din coaliția de guvernământ din Germania și membru al consiliului de administrație al Adunării Parlamentare Franco-Germană.

„Până acum, această cooperare a funcționat întotdeauna bine în vremuri de criză – gândiți-vă, de exemplu, la fondul de redresare din timpul crizei coronavirus. Și acum francezii își doresc, pe bună dreptate, ca răspunsurile la actuala criză energetică sau în relația cu China să fie strâns coordonate”, a spus Chantal Kopf.

O concluzie similară vine și de la FDP, un alt partener de coaliție în guvernul de la Berlin. „Parisul este iritat de eforturile Germaniei în privința prețului gazului și de lipsa de sprijin pentru proiectele europene comune de tehnologie de apărare”, afimă liderii formațiunii. În același timp, ei acuză guvernul francez că pune piedici unui proiect energetic important pentru Germania: conducta de gaze între Peninsula Iberică și Europa de Nord.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: