sâmbătă

30 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 iunie, 2022

Arsenalul nuclear global este de așteptat să crească în următorii ani, pentru prima dată de la Războiul Rece, riscul ca astfel de arme să fie utilizate fiind cel mai mare din ultimele decenii, potrivit unui studiu realizat de grupul de reflecție al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), citat de Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și sprijinul occidental pentru Kiev au crescut tensiunile între cele nouă puteri nucleare ale lumii.

Cu toate că numărul de arme nucleare a scăzut ușor între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, SIPRI a precizat că, dacă nu vor fi luate măsuri imediate de către puterile nucleare, stocurile globale de focoase ar putea începe în curând să crească pentru prima dată în decenii.


„Toate statele cu arme nucleare își măresc sau își îmbunătățesc arsenalele și majoritatea îşi ascut retorica privind armele nucelare și rolul pe care îl joacă acestea în strategiile lor militare”, a declarat Wilfred Wan, directorul Programului de arme de distrugere în masă al SIPRI.

„Aceasta este o tendință foarte îngrijorătoare”.

La trei zile după invadarea Ucrainei de către Moscova, pe care Kremlinul o numește „operațiune militară specială”, președintele Vladimir Putin a ordonat ridicarea gradului de alertă pentru forţele nucleare ale Rusiei.

Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 5.977 de focoase, cu aproximativ 550 mai multe decât Statele Unite. Cele două țări dețin mai mult de 90% din focoasele lumii. Raportul SIPRI mai avertizează că China îşi extinde arsenalul, cu aproximativ 300 de noi silozuri de rachete.


SIPRI susţine că numărul global de focoase nucleare a scăzut la 12.705 în ianuarie 2022 de la 13.080 în ianuarie 2021. Se estimează că 3.732 de focoase au fost dislocate cu rachete și avioane, iar aproximativ 2.000 – aproape toate aparținând Rusiei sau Statelor Unite – au fost ținute într-o stare de pregătire ridicată.

„Relațiile dintre marile puteri ale lumii s-au deteriorat și mai mult într-un moment în care umanitatea și planeta se confruntă cu o serie de provocări comune profunde și presante, care pot fi abordate doar prin cooperare internațională”, a declarat președintele consiliului de administrație al SIPRI și fostul prim-ministru suedez, Stefan Lofven.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: