joi

18 aprilie, 2024

27 februarie, 2022

Un referendum constituțional în Belarus în acest weekend ar putea permite Rusiei să găzduiască arme nucleare în acest stat, alimentând îngrijorarea în întreaga Europă că Minsk-ul se deplasează mai mult în umbra Moscovei, pe măsură ce războiul continuă în Ucraina, scrie Foreign Policy.

Cetăţenii sunt chemaţi la urne pentru a înlocui articolul 18 din Constituţia Belarusului, care a garantat neutralitatea nucleară a țării de la independența sa față de Uniunea Sovietică în august 1991.

Constituţia belarusă prevedea ca ţara să rămână o „zonă fără arme nucleare”.


Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a propus ca acest articol să fie înlocuit prin altul care „exclude o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.

SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această reformă a Constituţiei belaruse, care ar putea permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cărui țară este invadată de joi de Rusia, le-a transmis locuitorilor Belarusului un mesaj în care i-a îndemnat să facă alegerea astfel încât țara să redevină „bună și sigură”

„Faceți alegerea corectă. Sunt sigur că aceasta este cea mai importantă alegere a poporului vostru”, le-a transmis el.

Propunerile propuse ar consolida totodată puterile Adunării Populare din Belarus, un corp de pro- elite guvernamentale. Conform amendamentelor propuse, adunarea va deveni „cel mai înalt organ reprezentativ al democrației” și va putea demite și alege judecători.

Cel mai important, va avea puterea de a-l înlătura pe președinte. Având în vedere loialitatea politică a adunării și noile reguli care îi permit președintelui belarus Aleksandr Lukașenko să fie atât președinte, cât și președinte al adunării, el ar putea să controleze toate mecanismele puterii.


Vineri, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat că demersurile de la Minsk, de a găzdui permanent trupele ruse sub masca unor exerciții militare extinse și preocupări de securitate vor duce probabil la „adaptarea poziției de apărare a NATO” în est.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: