vineri

19 aprilie, 2024

21 mai, 2018

Bursele europene sunt gata să înceapă săptămâna în creştere, imitând sentimentul pozitiv al celor asiatice, stârnit de încetarea ameninţărilor cu taxarea suplimentară a exporturilor reciproce dintre China Şi SUA.

„Oprim (deocamdată) războiul comercial. Am căzut de acord ca, în prezent, să ţinem pe loc tarifele atîta vreme cât încercă să lucrăm la un cadru (comercial nou)”, a declarat Steven Mnuchin, secretarul Trezorerie SUA, duminică, citat de Reuters.

Steven Mnuchin și Larry Kudlow, principalul consilier economic al președintelui Donald Trump, au spus că negociatorii chinezi și americani vor stabili un nou  cadru de rezolvare în viitor a dezechilibrelor comerciale dintre cele două țări.


Cele două părţi au convenit, sâmbătă, să continue negocierile privind măsurile prin caer China va importa mai multă energie şi mărfuri agricole din SUA, pentru a îngusta deficitul comercial al acestora faţă de China, de 335 miliarde de dolari anual.

Nu a fost precizată nici o sumă, după ce SUA ceruseră, la începutul lunii, ca China să-și reducă excedentul comercial bilateral cu 200 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, declarația comună de „încetare a focului” de sâmbătă a fost „puțin mai mult decât o scurtă dezangajare” din conflict, a declarat Eswar Prasad, profesor de politică comercială la Universitatea Cornell și fostul șef al FMI în China, citat de Bloomberg.

„Diferențele fundamentale privind comerțul și alte probleme economice rămân nesoluționate”, potrivit sursei citate.


Soldul economic nou-declarat dintre SUA și China se va dovedi temporar în cazul în care cele două mari economii ale lumii nu vor îndeplini angajamente vagi de reechilibrare a comerțului.

Tensiunile dintre cele două țări au fost declanșate de decizia Casei Albe de a impune tarife suplimentare de 50 de miliarde de dolari asupra exporturilor chineze, cu perspectiva creșterii acestora până la 150 de miliarde de dolari.

China a răspuns cu propriile măsuri privind exporturile agricole americane.

SUA mai acuză China și de o politică de preluare a tehnologiilor americane de vârf.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: