joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 octombrie, 2021

Premierul desemnat Nicolae Ciucă le-a trimis liderilor de partide o propunere de armistițiu pentru a obține din partea formațiunilor parlamentare susținerea unui guvern minoritar pe perioadă determinată, a anunțat marți Florin Cîțu, președintele PNL.

Anunțul a fost făcut după o ședință restrânsă a noii conduceri a PNL, la care a participat și generalul (r) Nicolae Ciucă, în care partidul a decis mandatul de negociere al premierului desemnat. Nicolae Ciucă ar fi a primit deja un mandat de la Cotroceni, pentru flexibilizarea poziției la discuțiile cu PSD și USR, atitudine pe care însă liberalii din echipa lui Florin Cîțu o resping.

”Azi, premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor un document, un armistițiu, prin care toate partidele vor susține acest guvern minoritar pe o perioadă limitată și vom susține în Parlament până trecem de această iarnă. Între timp avem timp să discutăm. Venim cu acest document, îl semnăm toți liderii politici. Dacă liderii politici nici acum nu înțeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona”, a declarat Florin Cîțu.

Declarația premierul demis Florin Cîțu, președintele PNL:


„Am trimis acest document, încă nu avem un răspuns. Să vedem cum motivează acest refuz. Eu cred în cuvintele acestor lideri, că vor să rezolve criza, avem de gestionat o criză sanitară în România. Acesta este un armistițiu pentru o perioadă determinată de timp. Este un guvern minoritar, PNL UDMR, îl susținem, vedem care sunt soluțiile.

Acum două săptămâni PSD spunea că nu vrea la guvernare, acum spune că vrea. Nu trebuie să ne jucăm cu viața românilor. Gestionăm această criză sanitară și apoi putem să discutăm. Este domnul Ciucă desemnat în acest moment, haideți să nu mai pierdem timpul. Întâi să vedem răspunsul partidelor, poate fi pe o perioadă mai lungă acest guvern. Acest armistițiu tocmai asta oferă, stabilitate

Dacă acest demers al nostru nu merge, vom negocia mai departe să facem această majoritate. PNL a arătat că are maturitatea, este responsabilitatea PSD și USR să arate că ceea ce au spus nu sunt doar vorbe, trebuie să facă și fapte

PSD a spus că nu vrea la guvernare. Când a fost momentul să propună un premier, nu au propus un premier. Aceasta este azi decizia noastră


PNL vrea să vadă mai întâi ce vor ceilalți să negocieze. Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să-și vadă interesul electoral, nu vom ajunge la nici o concluzie. Eu sper ca răspunsul să vină cât mai repede astăzi.

Până astăzi nu avem nici o concesie din partea PSD și USR.”

„Nu există un mandat flexibilizat de negociere”

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat marți dimineață că premierul desemnat are mandat să negocieze doar susținerea unui guvern minoritar PNL – UDMR. Câțu afirmă că modificarea mandatului de negociere poate fi operată doar prin decizie a conducerii PNL.

Precizările liderului PNL apar după ce presa a anunțat luni seara că, în urma unei discuții cu președintele Iohannis, mandatul lui Nicolae Ciucă ar fi fost ”flexibilizat” pentru ca premierul desemnat să poată să negocieze o eventuală majoritate parlamentară cu PSD sau cu USR.

”Avem mandat doar pentru guvern minoritar PNL – UDMR. Fac apel la președinții PSD și USR, să demonstreze că vor să fie responsabili. PNL a făcut un pas de flexibilizare, așteptăm de la PSD și USR. Singura soluție pe care o avem în acest moment e guvern minoritar PNL – UDMR. Dl Ciucă e membru PNL, pate fi mandatat doar de partid”, a spus marți Florin Cîțu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: