miercuri

24 aprilie, 2024

13 iulie, 2019

Armata română vrea să se doteze cu tancuri moderne și discută subiectul cu Agenția Europeană de Apărare, care intenționează să organizeze consultări cu România, Spania, Cipru și Grecia pentru dotarea cu tancuri Leopard 2.

Negocierile au fost nunțate de publicația Jane’s Defence, iar programul de modernizare ar urma să înceapă în 2020, anunță Agenția Europeană pentru Apărare (EDA).

De precizat: Achiziția de tancuri nu se regăsește între programele anunțate public de către MApN. Ultima actualizare publică a acestor programe de înzestrare a fost făcută în CSAT în 2017. Guvernul a completat în august 2018 lista cu achiziția de sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă – SIML.

(Citiți și: Binecunoscutele necunoscute ale planurilor de înzestrare a Armatei- un raport ROEC)


Ministerul Apărării confirmă că are bani alocați pentru modernizarea flotei de tancuri, dar o decizie în ce privește modelul pe care ar urma să îl achiziționeze nu a fost luată.

Tancul Leopard 2 se află, pe lângă Germania, în dotarea altor 11 state europene. Tancul este considerat printre cele mai bune din lume, fiind propulsat de un motor diesel de 1.500 de cai putere și are în dotare un tun care poate lovi o țintă situată la 2.000 de metri. Costul unui astfel de tanc poate depăși 8 milioane de euro.

„Este prematur să vorbim la acest moment despre concretizarea proiectului derulat de Agenția Europeană de Apărare (EDA) în ceea ce privește optimizarea capabilităților de tip tanc principal de luptă Leopard 2 pentru Armata României pentru că sunt necesare o serie de proceduri de parcurs la nivelul EDA. Confirm faptul că avem discuții la acest nivel, dar acestea au o componentă predominant tehnică în acest moment”, se arată într-un comunicat MApN citat de Digi24.

Potrivit sursei citate, acest proiect a fost promovat de EDA în anul 2016, în contextul Inițiativei UE privind punerea în comun și partajarea capabilităților pentru apărare (Pooling and Sharing).


Ministerul mai arată că, pentru definirea proiectului, EDA a organizat, până la această dată, un număr de 10 grupuri de lucru la care reprezentarea MApN a fost asigurată de specialiști din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, Reprezentanței Militare a României la NATO și UE, Departamentului pentru Armamente, Statului Major al Forțelor Terestre și Direcției planificare integrată a apărării.

„Argumentația principală a echipelor tehnice MApN în a susține acest demers este faptul că reprezintă o variantă optimă pentru realizarea capabilității „Armoured Heavy Battalion” din cadrul ,,Brigadă de infanterie grea”, asigurând oportunități de implicare a industriei naționale de #aparare, atât în modernizarea platformelor, cât și pentru asigurarea suportului logistic integrat pe ciclu de viață. În perioada următoare, sunt planificate noi reuniuni ale grupului de lucru la nivelul #EDA pentru armonizarea documentelor de planificare a programului”, precizează ministerul.

Majoritatea programelor de înzestrare ale Armatei sunt întârziate, din diverse motive. Cel mai cunoscut exemplu este cel al achiziției de corvete.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: