duminică

24 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iunie, 2017

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, așteaptă să primească luni, de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, lista celor care nu au avut certificat ORNISS  (pentru acces la secrete de stat), așa cum prevede legea, și au intrat totuși în arhiva SIPA.

Tot luni, ministrul Toader urmează să ia o decizie privind eventuala sesizare a Parchetului General în legătură cu posibile infracțiuni săvârșite de cei care au avut acces la documentele din arhiva fostului serviciu secret al Justiției.

„Astăzi, vom solicita oficial directorului ORNISS să vedem dintre vizitatorii arhivei SIPA cine avea și cine n-avea certificat ORNISS la momentul respectiv.


Acolo unde sunt indicii de fapte penale, vom înainta către Ministerul Public, către procurori.

Dar în același timp, să nu uităm că procurorul se poate sesiza și din oficiu și să nu uităm că, din câte am înțeles, pe rolul DIICOT-ului se află deja u dosar privind activitățile la arhiva SIPA. Dacă este un dosar, procurorii vor aprecia, vor extinde cadrul procesual, vor extinde subiecții pe care îi are în vedere sau va deschide un nou dosar.

Până în momentul de față, mi-am îndeplinit obligațiile pe care le aveam: Hotărâre de Guvern, desecretizare. Merg acum să văd cine a avut certificat ORNISS și pe parcurs ne vom îndeplini, vă asigur, riguros, fiecare obligație”, a declarat Tudorel Toader.

Două documente clasificate ca secret și unul strict secret din arhiva SIPA au fost declasificate vineri, în urma publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de guvern privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție.


Documentele în cauză sunt:

  • Raportul privind activitatea Comisiei constituite prin Ordinul ministrului justiției numărul 2.418/C* din 24 septembrie 2007, având un nivel de secretizare — strict secret. (AICI -LINK)
  • Raportul privind activitatea Comisiei constituite prin ordinul ministrului justiției numărul 1.348/C* din 31 mai 2007, modificat prin Ordinul ministrului justiției numărul 1.489/C din 11.06.2007 și completat prin Ordinele ministrului justiției numărul 2.175/C din 27.08.2007 și numărul 2.959/C din 21.11.2007, având nivel de secretizare — secret.(AICI -LINK)
  • Proces-verbal încheiat în data de 10.04.2008 la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, având nivel de secretizare — secret. (AICI -LINK)

Fondul de cheltuieli operative ale DGPA găsit în 2008 în arhiva SIPA

Potrivit ultimului document din listă, Comisia din 2008 a găsit în arhiva SIPA cinci plicuri cu bani, valoarea totală fiind de 127.876 lei. Într-un alt plic a fost găsit un proces-verbal, datat 19 ianuarie 2007, prin care reprezentantul Ministerului Justiției, Ungur Florian, i-a predat procurorului Alexandru Șerban, director general al ANP, suma de 127.875,58 RON, reprezentând fond disponibil de cheltuieli operative ale fostei DGPA, fond existent de la data desființării acestei structuri, se mai arată în documentul citat.

Comisia din 2007 nu știe exact ce a făcut Comisia din 2005 cu documentele ridicate

Potrivit raportului comisiei constituite în mai 2007, aceasta nu știe dacă membrii Comisiei desemnate în februarie 2005, care au ridicat documente din arhiva operativă a SIPA și le-au predat Monicăi Macovei, le-au restituit arhivei și nici dacă fostul ministru Macovei a valorificat în vreun fel acele documente.

Potrivit Raportului, Comisia formată în anul 2005 ar fi identificat în arhivă materiale informative cu posibile activități infracționale săvârșite de magistrați, acestea ”fiind înregistrate fără a avea rezoluția Ministrului Justiției sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente, conform legislației penale în vigoare în materia sesizării unor activități infracționale”.

În raportul Comisiei constituită în anul 2007 se mai arată că, la nivelul Serviciului de Informații Clasificate din cadrul Ministerului Justiției, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparținând fostei DGPA și fostei SIPAdocumentele făcând parte din categoria documentelor clasificate — toate nivelurile de clasificare — dar nu sunt înregistrate sau sunt înregistrate defectuos în registrele speciale gestionate de acest serviciu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: