miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 noiembrie, 2023

Arabia Saudită și Rusia au confirmat că vor extinde perioada de reducere voluntară a producției și exportului de țiței până la sfârșitul anului, cel puțin, în încercarea de a menține sub presiune o bună parte din aprovizionarea globală.

„Această reducere suplimentară voluntară vine să consolideze eforturile proactive depuse de țările OPEC+ cu scopul de a sprijini stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”, se arată într-un comunicat al Ministerului saudit al Energiei, citat de Reuters.

Arabia Saudită produce în jur de 9 milioane de barili pe zi (bpz), reducerea voluntară fiind de 1 milion bpz.


Rusia, la rândul ei, s-a angajat să reducă exporturile cu 300.000 bpz și producția cu 500.000 bpz.

„Reducerea voluntară suplimentară are scopul de a consolida măsurile luate de țările memebre OPEC+ pentru a menține stabilitatea și echilibrul pieței globale a petrolului”, a declarat duminică viceprim-ministrul rus Alexander Novak.

Calculele arată un excedent de ofertă

Analiștii de la ING consideră că această extindere în timp a reducerii voluntare de producție era de așteptat, însă cumpărătorii sunt interesați dacă cele două state o vor prelungi și în 2024. Acest lucru arată o influență redusă asupra prețurilor până la finele anului 2023, dar o prelugire a resticțiilor de producție va modifica valorile de referință pentru anul viitor.

„Calculele noastre arată că pe piață va fi un excedent pe partea de ofertă în T1 2024, ceea ce este suficient pentru a-i determina pe saudiți și ruși să păstreze reducerea voluntară și anul viitor în perioada sezonului de iarnă în care cererea de petrol este mai slabă”, au spus analiștii.


Prețurile au crescut modest după anunțurile venite din Arabia Saudită și Rusia, după ce săptămâna trecută atât tipul Brent cât și WTI s-au ieftinit semnificativ. Principalul motiv al reducerii prețurilor după prima săptămână de război între Israel și Hamas este diminuarea riscului ca conflictul să se extindă în Orientul Mijlociu cu efecte majore asupra ofertei de petrol din regiune.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: